Metro güzergâhlarının konut değerine etkisi: 2012-2017 yılları arasında Kadıköy-Kartal metro güzergâhı incelemesi
The effect of subway route on house prices: Kadikoy – Kartal subway route
- Tez No: 572966
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HEPŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut Değeri, Metro, Uzaklık, Taşınmaz, Real Estate Value, Subway, Distance, Real Estate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma kapsamında, konut değerlerinin metro güzergahına olan uzaklığı deterministik bir yöntem olan doğrusal regresyon analizi ile incelenmiştir. Çalışmada kullanılan veri seti, Harmoni Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Anonim Şirketine ait olup temelde 562 farklı konuta ilişkin bir takım kantitatif değerleri içermektedir. Bu kantitatif değerler sırasıyla; metro güzergahına uzaklık (distance to subway station), konutun brüt alanı (gross area of real estate), ana taşınmazın kat adedi (number of storeys in main property), açık veya kapalı otopark olması durumu, oda sayısı, binanın yapısal durumu, binanın yaşı ve konutun türüdür. Bununla birlikte açık veya kapalı otopark olması durumu yapılan regresyon analizine kukla değişken olarak katılmıştır. Regresyon analizi iki aşamalı yapılmış olup, ilk aşamada yukarıda bahsi geçen bütün kantitatif değerler kullanılmıştır. İkinci aşamada ise ilk regresyon analizi sonucu istatistiksel olarak anlam ifade etmeyen kantitatif değerler çıkarılarak regresyon analizi tekrarlanmıştır. Her iki regresyon analizi sonucunda da R2 ve ayarlı R2 değerleri sırasıyla 0.57 ve 0.56 bulunmuştur. Değerlerin birbirine yakın olması veri setini oluşturan gözlemlerin nicel olarak yeterli olduğuna işaret etmektedir. İkinci regresyon analizine bağlı olarak görselleştirilen metro güzergahına olan uzaklık - konut değeri ilişkisi sonucunda uzaklığın konut değeri ile ters orantılı olduğu ispat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of distance of a house to the nearest subway stations, to its value is examined by a deterministic method: linear regression analysis. The data set used in the study belongs to Harmoni Real Estate Appraisal and Consultancy Company and contains some quantitative values for 562 different houses. These quantitative values are as follows: distance to the nearest subway station, gross area of house, number of storeys in the main property, parking facility type (outdoor or indoor), number of rooms, structural condition of building, age of building and the type of housing. However, the parking facility type is included in the regression analysis as a dummy variable. The regression analysis is performed in two iterations. In the first iteration, all quantitative values mentioned above are included in the analysis as independent variables. In the second iteration, the linear regression analysis is repeated by excluding the independent variables which are not statistically significant as a result of the first regression analysis. As a result of both regression analyzes, R2 and adjusted R2 values are found to be 0.57 and 0.56, respectively. The values are found to be close to each other, indicating that the number of samples constituting the data set are sufficient. As a result of second regression analysis, it is proved that the distance to subway station and the house value are inversely proportional.