Belediyelerin işleyişinin demokratikliği: Belediye başkanı ile belediye meclisi arasındaki ilişki Mersin İlçe belediyeleri
Democraticity of the functioning of municipalities: Relationship between mayor's president and municipal assembly Mersi̇n District municipalities
  1. Tez No: 573186
  2. Yazar: ZERİFE GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KAMALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Demokrasi, Yerel Yönetimler, Municipalities, Democracy, Local Governments
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de demokrasi tartışmaları sık sık gündeme gelmekte; ancak bu tartışmalar yerel demokrasiden ziyade demokrasinin ulusal nitelikli eksiklikleri temelinde yapılmaktadır. Oysa demokrasinin uygulanma alanı bulduğu bir düzey de yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler, bazı kamu hizmetlerini sunmanın yanında, bu hizmetleri belli yerel, toplumsal, siyasal önceliklere göre hayata geçiren kamu kuruluşlarıdır. Bu önceliklerin saptanmasında kimin/kimlerin karar verici olduğu yerel demokrasinin gücüyle belirlenir. Yerel yönetimler, tarihsel olarak belediyeler ile birlikte değerlendirilmektedir. Bu nedenle belediyelerin işleyişinin demokratikliği büyük önem taşımaktadır. Yerel yönetimlerde belediyelerin bu kadar ön plana çıkmasının nedeni karar organlarının halk tarafından seçilmesidir. Bu tezde, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı dört ilçe belediyesi (Akdeniz, Aydıncık, Toroslar ve Yenişehir) üzerinden, belediye başkanı ile belediye meclisi arasındaki ilişki demokrasi bağlamında değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The debate on democracy in Turkey is often come on the agenda; but these debates are based on the national qualities of the democracy, not local ones. However, local level is another level that democracy is implemented. In addition to providing certain public services, local governments are public institutions that carry these services out according to certain local, social, political priorities. Priorities are determined by the power of the local democracy that who / who is the decision maker. Local governments are historically evaluated together with municipalities. For this reason, the democratic operation of the municipalities is of great importance. The reason why the municipalities get to the foreground is that the decision-making bodies are elected by the people. In this study, the relationship between the mayor and the municipal council will be evaluated in the concept of democracy through the four district municipalities (Akdeniz, Aydıncık, Toroslar and Yenişehir) of Mersin Metropolitan Municipality.