Norduz kuzularında vücut konformasyon özellikleri üzerine cinsiyet etkisi
Effect of gender on body conformation traits in Norduz lambs
- Tez No: 573404
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KARAKUŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Konformasyon, Kuzu, Norduz, Gender, Conformation, Lamb, Norduz
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı dişi ve erkek Norduz kuzularında bazı vücut konformasyon özelliklerini koyunlar için geliştirilen doğrusal tip değerlendirme şemasından yararlanarak belirlemek ve konformasyon kusurları üzerine cinsiyetin etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın hayvan materyalini 5-7 aylık yaştaki 40 baş dişi ve 41 baş erkek kuzu oluşturmuştur. Kuzularda canlı ağırlık ve vücut ölçüleri belirlenmiştir. Kuzularda vücut konformasyon özellikleri olarak çene hizası, sağrı (pelvis eğimi), sırt hattı, but ve bacaklar dikkate alınmıştır. Dişi ve erkek kuzularda canlı ağırlık ve vücut ölçüleri ile linear vücut konformasyon özellikleri arasındaki korelasyonlar belirlenmiştir. Vücut konformasyon kusurları bakımından dişi ve erkek kuzular arasında arka bacakların yandan görünümü özelliği dışında önemli farklılıklar bulunmamıştır. Ülkemizde mevcut koyun ırkları üzerinde uygulanabilecek doğrusal tip değerlendirme şemalarının geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Vücut konformasyon özellikleri üzerine cinsiyet etkisinin belirlenmesi amacıyla farklı ırklar ve büyük popülasyonlar üzerinde yapılacak çalışmalar daha fazla ve yararlı bilgi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine some body conformation characteristics of female and male Norduz lambs by using linear type evaluation scheme developed for sheep and to determine the effect of gender on conformational defects. The animal material of the study consisted of 40 female and 41 male lambs aged 5-7 months. Live weight and body measurements of lambs were determined. In the lambs, jaw alignment, rump (pelvic slope), topline, gigot and legs were considered as body conformation characteristics. Correlations among body weight and body measurements and linear body conformation characteristics were determined in female and male lambs. There were no significant differences in body conformational defects between the male and female lambs except for the side view of the hind legs. There is a need to develop linear type assessment schemes that can be applied on sheep breeds in the country. Studies on different breeds and large populations will provide more and useful information to determine the gender effect on body conformation characteristics.