Bursa yöresinde ahududu yetiştiriciliği ve sorunları
- Tez No: 57343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN BARUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bursa Yöresi, Ahududu Yetiştiriciliği, Kültürel İşlemler, Bursa Vicinity, Raspberry Growing, Cultural Practices
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz BURSA YÖRESİNDE AHUDUDU YETİŞTİRİCİLİ?İ VE SORUNLARI Bu çalışmada, Bursa yöresinde ahududu yetiştiriciliği yapılan merkezlerde üretim koşulları ve yetiştiricilikte karşılaşılan sorunlar belirlenmiştir. İncelemeler sonucunda Bursa yöresinin ahududu yetiştiriciliğine uygun ekolojiye sahip olmasına rağmen, ahududu yetiştiriciliğinin küçük, dağınık ve eğimli alanlarda yapıldığı tespit edilmiştir. Genel olarak üreticilerin çeşit zenginliğine sahip olmadığı, ahududu fidanlarını kendi bahçelerinden dip sürgünü yöntemi ile temin ettikleri, bilinçsiz gübreleme yaptıkları, hastalık ve zararlılarla mücadeleye yeterince önem vermedikleri, sulamaya önem verilmesine karşılık sulama yöntemlerini tam olarak bilmedikleri ve hasat sırasında ve pazarlama aşamasında zorluklarla karşılaştıkları anlaşılmıştır. Ayrıca inceleme yapılan köylerde yaygın olarak“telli terbiye sistemleri”nin kullanıldığı ancak arazi yapısının elverişsiz olduğu durumlarda“herek sistemi”nin kullanıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“RASPBERRY GROWING IN BURSA VICINITY AND ITS PROBLEMS”In this study, the production conditions in the centres dealing with raspberry growing in Bursa vicinity and the problems encountered during growing were determined. At the end of the investigations, it was found out that raspberry growing was carried out in small, scattered and sloped areas, though Bursa has had an ecology suitable to raspberry growing. In general, it was realized that the growers did not have plenty of cultivars, provided the raspberry nurselings from their own orchards by sucker method, made the fertilization unconsciously, did not take care of disease control and pest management, did not entirely know the irrigation methods although gave importance, and faced with difficulties during harvest and marketing. Moreover, in the villages where investigated it was observed that trellis system weere used widely, but conventional systems in unsufficient area.