Tüketicilerin fonksiyonel gıda tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Isparta ili örneği
Determination of factors affecting consumers'functional food consumption: A case of Isparta Province,Turkey
  1. Tez No: 573567
  2. Yazar: SUNA ÖNCEBE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VECDİ DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel gıda, Gıda tüketimi, Tüketici tercihleri, Functional food, Food cunsumption, Consumer preferences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışmasında fonksiyonel gıdalara yönelik tüketici davranışları ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada tüketicilerin sosyo-demografik özellikleri, fonksiyonel gıdalar hakkındaki bilgi düzeyleri, hangi fonksiyonel gıdaları tükettikleri, tüketim nedenleri, tüketim sıklıkları ve tüketim harcamaları gibi unsurlar belirlenmiştir. Ayrıca fonksiyonel gıda tüketimini etkileyen faktörler tespit edilmiştir. Çalışmanın ana materyalini, Isparta ili kentsel alanda yaşayan 384 tüketici ile yüz yüze görüşülerek anket yöntemi ile elde edilen veriler oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, görüşme yapılan kişilerin %89.58'i fonksiyonel gıda tüketicisi olduğu belirlenmiştir. Bu oranın yüksek çıkmasının nedeni araştırmanın Isparta ili kentsel alanda yapılması, görüşme yapılan kişilerin eğitim ve gelir seviyelerindeki artıştan kaynaklandığı gösterilebilir. Araştırmada tüketicilerin tüketmiş oldukları gıda ürününe karar verirken ilk dikkat ettikleri etmenin sağlığa yararlı olması görülmüştür. Tüketicilerin en fazla tüketmiş olduğu ürünler sırası ile maden suyu, karışık meyve suyu ve yeşil çay olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin fonksiyonel gıdalardan en fazla internet aracılığı ile haberdar oldukları ve bu gıdalardan en fazla gördükleri ilk üç fayda; kendilerini daha sağlıklı hissetmeleri, şişkinlik, gaz gibi sorunlarının giderilmesi ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlemesi şeklinde olmuştur. Tüketicilerin haftada en az 2 veya 3 kez fonksiyonel gıda tükettikleri belirlenmiştir. Tüketicilerin fonksiyonel gıdaları satın alırken dikkat ettikleri özelliklerden olan sağladığı sağlık faydası, fonksiyonel gıdalarla ilgili uzman kişilerin verdiği bilgiler ve bu ürünlerin markaları önem arz etmektedir. Fonksiyonel gıdaların tüketilmesinin ana nedenleri fonksiyonel gıdaların sağlıklarına fayda sağlamaları ve tatlarını sevmeleri, bu gıdaların kendilerini formda hissettirmeleri ayrıca hastalıkların önlenmesine yardımcı olmasıdır. Araştırmada fonksiyonel gıda tüketiminin cinsiyet, yaş, medeni durum, hanehalkı genişliği ve toplam aylık gelirleri üzerine bir etkisinin olmadığı görülürken, kişilerin öğrenim durumları ile bir ilişkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Institute of Graduate Education Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Vecdi DEMİRCAN In the study of this thesis, it is aimed to determine consumer behaviors towards functional foods and the factors affecting them. For this purpose, the sociodemographic characteristics of consumers, their level of knowledge about functional foods, which functional foods they consume, reasons of consumption, frequency of consumption and consumption expenditures were determined. In addition, factors affecting functional food consumption were determined. The main material of the study was the face-to-face interviews with 384 consumers living in urban areas of Isparta province and the data obtained by the survey method. According to the results of the study, 89.58% of the interviewees were determined to be functional food consumers. The reason for the high rate of this study is that the survey was conducted in the urban area of Isparta and it was shown that the interviewed persons are caused by an increase in their education and income levels. In the research, it was seen be beneficial to health that the first factor that the consumers pay attention to when they decide on the food product they consume. The most consumed products of consumers are mineral water, mixed fruit juice and green tea respectively. Consumers are aware of the most food through the internet and the first three benefits of; these foods to feel themselves more healthy, swelling, elimination of problems such as gas and regulating bowel function. Consumers consumed functional food at least 2 or 3 times a week. The health benefits provided by the consumers about the functional foods they are paying attention to when buying functional foods, the information provided by the experts about the functional foods and the brands of these products are important. The main reasons for the consumption of functional foods are that they benefit from the health of functional foods and love their tastes, make them feel in shape and also help prevent diseases. In the study, it was found that functional food consumption had no effect on gender, age, marital status, household width and total monthly income, but it was found to have a relationship with the educational status of the individuals.