Güneydoğu Anadolu'da MÖ 1. Bin Yılda Geç Hitit Kentleri
Late Hittite Cities in Southeast Anatolia in the 1st Millennium BC
  1. Tez No: 573596
  2. Yazar: PELİN KÖLE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET UHRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit Kentleri, Arkeoloji, Güneydoğu Anadolu, Hittite Cities, Archeology, Southeastern Anatolia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
MÖ 1200'de Hitit İmparatorluğu'nun yıkılşından sonra Anadolu'da Hitit kültürü, kurulan Geç Hitit krallıkları tarafından devam ettirilmiştir. Bu çalışmada Hitit İmparatorluğu'nun yıkılışından sonra Geç Hitit Krallıkları'nda da uzun bir süre daha varlığını sürdüren kentlerin, kültürel ve politik olarak Hitit İmparatorluğuna karşı duyduğu aidiyet duygusunun nedenleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Tezin birinci bölümünde MÖ 3. binyılın ikinci yarısından itibaren Hitit İmparatorluğunun yıkılına kadar olan dönemin sosyo-politik olayları değerlendirilmiş, ikinci bölümünü ise Hitit İmparatorluğu sonrası Kuzey Mezopotamya ve Anadolu'nun genel sosyo-politik durumu ile Geç Hitit Krallıklarının bu sosyo-politik durumdaki konumunu içermektedir.
Özet (Çeviri)
After the fall of the Hittite Empire in 1200 BC, Hittite culture in Anatolia has continued by late Hittite Kingdoms. In this sdtudy, after the fall of the Hittite Empire, it has been tried to be explained that cultural and political reasons for the feeling of the Hittite Empire of the cities that have existed for a long time in late Hittite Kingdoms. In the first part of the thesis, socio - political events of the period have been evaluated from the second half of the 3rd millenium BC to the fall of Hittite Empire, but in the second part, after the Hittite Empire, the general socio- political situation of northern Mesopotamia and Anatolia and this socio-political situation of the late Hitite Kingdoms have been mentioned.