Eğitim kurumlarında kurumsal risk yönetimi: Karabük Üniversitesi örneği
Enterprise risk management in educational institutions: Karabük University example
- Tez No: 573635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE HANALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Kurumsal risk yönetimi, Risk algısı, Risk, Enterprise risk management, Risk perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Risk kavramının günlük hayatımızda daha çok karşımıza çıkmasının nedeni, dünyada her geçen gün daha yoğun fırsatların karşımıza çıkıyor olması ve buna bağlı olarak da daha fazla tehdit unsurlarıyla karşı karşıya kalınmasıdır. Bir fırsata yönelmek, aynı zamanda o fırsat ile ilgili tehditleri de hesaba katmayı gerektirir. Kurumsal risk yönetimi, kurumların risklerine, bu risklerin yönetilmesine odaklanarak risklerin fırsat ve tehditlerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması için kurumlarda uygulanan istikrarlı, tutarlı ve devamlı bir süreçtir. Bu çalışmanın amacı, Karabük Üniversitesi çalışanları ve yöneticilerinin kurumsal risk yönetimi algısını belirleyebilmektir. Bu kapsamda kurumda çalışan ve yöneticilerin, kurumsal risk yönetimi algısının alt boyutları olan risk kavramı ve yönetim desteği boyutu, risklere ilişkin önlem alma performansı boyutu ve risklerin değerlendirilmesi ve raporlandırılması boyutu için algılarının derecesinin demografik unsurlara (yaş durumuna, cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, kurum içindeki pozisyonuna ve kurumdaki çalışma süresine) göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, risk, risk yönetimi, kurumsal risk yönetimi ile ilgili kavramsal çerçeveye yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, Karabük Üniversitesi'nde uygulanan kurumsal risk yönetimi süreci ve bu sürecin çalışan ve yöneticiler üzerinde oluşturduğu algı kurumda çalışan ve yöneticilere yönelik yapılan anket çalışmasının katılımcılara ait demografik özellikler bakımından farklılık oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. Çalışmanın sonuç ve öneri bölümünde ise Kurumsal risk yönetimi sürecinin Karabük Üniversitesi'nde uygulama süreci ve Karabük Üniversitesi akademik-idari personel ve yöneticilerinin kurumsal risk yönetimi algılarına yönelik bulgular değerlendirilmiş ve bu çalışma kapsamında sürecin uygulamasında tespit edilen eksikliklere yönelik yeni öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The reason that the concept of risk is more frequently encountered in our daily lives is that there are more and more intense opportunities in the world and therefore more and more threats are faced. Our choice to take advantage of an opportunity also requires us to take into account threats to that opportunity. Corporate risk management is a stable, consistent and continuous process implemented in organizations for identifying, evaluating and reporting the risks and opportunities of the risks by focusing on the risks of the corporations and their management. The aim of this study is to determine the perception of Corporate Risk Management of Karabuk University employees and managers. Within this scope, the concept of risk and management support dimension, which are sub-dimensions of Corporate Risk Management perception of the employees and managers in the organization, the measure of performance taking measures regarding risks and the degree of perception and reporting of risks for demographic factors (age status, gender, marital status, educational status, whether it differs according to its position in the institution and working time in the institution). In the first part of the study, conceptual framework related to risk, risk management and enterprise risk management is given. In the second part, the Corporate Risk Management process implemented at Karabük University and the perception of this process on the employees and managers are examined whether the survey conducted for the employees and managers of the institution makes a difference in terms of demographic characteristics of the participants. In the conclusion and suggestion part of the study, the findings of the application process of the Corporate Risk Management process at Karabük University and the findings of the perceptions of the corporate risk management of the academic administrative staff and managers of Karabük University were evaluated and new recommendations were proposed for the deficiencies identified in the implementation of the process.