Uluslararası ekonomik entegrasyonların dış ticaret üzerine etkileri
Effects of international financial integrations on foreingn trade
  1. Tez No: 573650
  2. Yazar: SEDA YAYLACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Bütünleşme, Dış ticaret, Türkiye'nin üye olduğu ekonomik bütünleşmeler, Economic Integration, Foreign Trade, Economic Integration is a Member of Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde ülkeler giderek zorlaşan rekabet şartlarına ayak uydurabilmek, üretim kapasitelerini ve verimliliklerini arttırmak amacıyla ekonomik bütünleşme yoluna giderler. Bütünleşmeler, uluslararası çapta sadece ekonomik alanda değil ayrıca; bilim, ticaret, eğitim, teknoloji, kültür gibi konularda da işbirliğinin her ülke için yararlı bir girişim olacağı inancı ile de oluşturulmaktadır. Birbirleri ile sürekli etkileşim içerisinde olan ülkeler dünya refahının arttırmak için dış ticaretin serbest olması gerektiği görüşünü paylaşmaktadır. Dünya genelinde bu serbestliği sağlamak tam anlamıyla mümkün olamayacağı için ülkeler bütünleşme yoluna girerek amaçlarına ulaşmayı hedeflemektedirler. Küreselleşen dünyada bütünleşme ve dış ticaret kavramı birbirinden bağımsız düşünülemez. Dünya çapında meydana gelen dış ticaretin serbestleşme hareketleri ve ülkelerin kendi çevrelerinin dışında ekonomik güç çıtasını kuvvetlendirme ihtiyacından doğan ekonomik çıkarlar elde etmek istemesi eş zamanlı gelişen süreçlerdir. Bu çalışmada ekonomik bütünleşme teorisi ve dış ticaret teorisi bir bütünlük içerisinde incelenecektir. İktisadi açıdan önem arz eden bu iki kavram detaylı bir şekilde analiz edilecektir. Diğer bir taraftan çalışmanın ana hedefinde Türkiye'nin üye olduğu ekonomik bütünleşmeler, Türkiye'nin dış ticareti, Türkiye'nin dış ticaretinin seneler bazında nasıl şekillendiği ve Türkiye'nin üye olduğu ekonomik bütünleşmeler ile dış ticareti arasındaki bağ, Türkiye'nin üyesi olduğu bütünleşmeler içerisinde hangi bütünleşme ile daha çok ticari ilişkiler içerisinde olduğu yada üyesi olduğu hangi bütünleşme ile yapılan ticaretin daha az olduğunun sebepleri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, countries establish economic integrations in order to keep up with the increasingly difficult competitive conditions and increase their production capacity and productivity. International integrations are established not only in the field of economy but also in the fields of science, trade, education, technology, culture with the belief that cooperation will be a beneficial initiative for each country. Countries that are constantly interacting with each other share the view that foreign trade should be free to increase world welfare. Since it is not possible to achieve this freedom all over the world, they aim to achieve their goals by entering the path of integration. In the globalizing world, the concepts of integration and foreign trade cannot be considered independent of each other. The movements of foreign trade liberalization around the world and the desire of countries to gain economic interests arising from the need to strengthen their economic power outside their own environment are simultaneously occurring. In this study, the theory of economic integration and the theory of foreign trade will be examined in integrity. These two economically important concepts will be analysed in detail. On the other hand, the main objective of the study is to explain the economic integrations Turkey is a member of, Turkey's foreign trade and how it formed on the basis of years, the relation between the economic integrations Turkey is a member of and its foreign trade, the reasons for which of its integrations Turkey has more or fewer commercial relations with.