Sabah gazetesi (10124-10821 sayılar-inceleme ve seçilmiş metinler)'
Sabah newspaper (10124-10821 issues-study and selected texts )
- Tez No: 573680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GENÇ OSMAN GEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Gazetecilik, Türk Kadını, Tiyatro, Eğitim, Türk Romanı, Türk Hikâyesi, The First World War, Journalism, Turkish Woman, Theater, Education, Turkish Novel, Turkish Story
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1476
Özet
Bu çalışmanın amacı Sabah gazetesinin 20 Ocak 1918-31 Aralık 1919.tarihleri arasında yayımlanan 10124-10821. sayılarının faydalı bir şekilde günümüze ulaştırmak için İçindekiler Tablosu, Tahlili Fihristini oluşturup gazeteden seçilmiş bazı metinleri Arap harflerinden Latin harflerine aktarılarak o dönemin metin türleri ile dönemin daha anlaşılır olması ve bilim dünyasına kazandırmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde sayı sırası takip edilerek gazete içindeki başlıklar İçindekiler Tablosu olarak düzenlenmiştir. Başlıklar verilirken türlerine dikkat edilmiştir. İkinci Bölümde Tahlili Fihrist yapılarak ilk önce yazar adı, konu daha sonra da türlerine göre sınıflandırma yapılmıştır. Son bölüm olan Üçüncü Bölümde seçilmiş olan edebi metinler Latin harflerine aktarılmıştır. Çalışma; Sonuç, Dizin ve Kaynakça ile tamamlanmıştır. Tez çalışması Türk edebiyatı için roman, şiir, hikâye, sohbet yazıları gibi türleri içinde barındırması bakımından önemlidir. Bununla beraber edebiyat dışında toplumsal, siyasi, ekonomik araştırmalarda kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make the types of that era more clear by translating some texts, which were chosen from the newspaper, from Arabic to Latin letters and preparing an analysed index and Table of Contents of Sabah Newspaper which were published between 20th of January, 1918 and 31st of December, 1919 with the issue numbers 10124 and 10821 to have the texts even now. The study consists of three chapters. In the first chapter, the headings in the newspaper are arranged as Table of Contents by following the order of numbers. Types are taken into consideration while writing headings. In the second chapter, there is an analyzed index. First the author's name, subject and then the classification was made by genre. In the third chapter, which is the last chapter, the selected literary texts are translated into Latin letters. The study was completed with conclusion, index and references. The thesis study is important for Turkish literature in terms of containing genres such as novels, poems, stories and conversation texts. In addition to this, it will provide convenience in social, political and economic researches as well as literature.