Çok partili hayata geçiş sürecinde Demokrat Parti ve Kudret gazetesi(1946-1952)
Democrati̇c Party and Kudret newspaper i̇n the multi̇ party transi̇ti̇on peri̇od
  1. Tez No: 573681
  2. Yazar: FETHİYE TEKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM GÖKBÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Partili Hayata Geçiş, Demokrat Parti, Kudret Gazetesi, Kuvvet Gazetesi, Başkent Gazetesi, Multy-party transition period, Democratic Party, Kudret Newspaper, Kuvvet Newspaper, Başkent Newspaper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışma 1946 yılında yayın hayatına başlayan Kudret Gazetesi'nin Çok Partili Hayata geçiş süreci olan Demokrat Parti'nin kurulması ile birlikte muhalefet ve iktidar olgusunu inceleyen bir çalışma olmuştur. Demokrat Parti'nin sesi olan Kudret Gazetesi“Yeter artık Söz Milletindir”sloganı ile muhalefetin en güzel örneğini teşkil etmektedir. 1923'ten 1946 yılına kadar mecliste tek parti olarak iktidarda olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Demokrat Parti'ye ve halka olan yaklaşımı net bir şekilde Kudret Gazetesi haberlerine yansımıştır. Yöntem olarak ise dönemin siyasi, sosyal, ekonomik olayları kronolojik olarak incelenmiş olup 1946 yılı itibari ile günlük olarak yayın hayatına başlayan gazetenin haberleri 1952 yılına kadar tetkik edilmiştir. Köşe yazarlarının yazıları ,makaleleri gazetenin günlük manşet haberleri incelenerek o dönemin siyasi gündemi dönemin şartlarına göre değerlendirilmiştir. Ayrıca Meclis'te alınan kararlar, ekonomik süreç, dış ilişkilerdeki en temel gelişmeler ve dönemin sosyal olaylarından faydalanılmıştır. Araştırmada elde edilen önemli bir sonuç Demokrat Parti kurucuları ve mensupları tarafından kurulan gazete 6 Temmuz 1948 tarihinde Millet Partisi'nin kurulana kadar Cumuhuriyet Halk Partisi'ne muhalif yazılar, eleştiriler içerirken Demokrat Parti'nin çözülmesi ile ayrılarak Millet Partisi'nin kuran muhalif Demokratlar bu süreçten sonra Demokrat Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne muhalefet olmuşlardır. Millet Partisi çalışmanın temeli olan Kudret gazetesinin sahipleri olmaları dolayısı ile fikir, görüş ve yazılarını bu gazete aracılığı ile halka iletmişlerdir. İlerleyen yıllarda yaşanan seçimlerde ise Demokrat Parti'nin yönetime geçmesi ile tam bir muhalefet gazetesi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyses Kudret Newspaper that was first released in 1946 and examined the meaning of power in party and opposite party during multi-party transition period starting by Democratic Party establishment. Kudret Newspaper, as a voice of Democratic Party, was the best example of opposition by saying“enough, public has right to speak”. Approaches of Republican Party that was a single party between 1923-1946, to Democratic Party and the public was reflected distinctly to the news of Kudret Newspaper. In the method, politic and social events, and also economical developments in that era were chronologically examined and the news of that newspaper were reviewed from the first daily published in 1946 to 1952. Political agenda in that period was evaluated according to the conjuncture by revieweing the articles of the columnists and daily headlines of the newspapers. Besides, decisions taken in the National Council, economic picture, basic developments in foreign affairs and social events were also used. One of the most important results of this study is that Kudret Newspaper established by Democratic Party founders and the members released criticisms for Republican Party until the foundation of Public Party in 1948, however, opponent democrats founding public party after leaving from Democratic Party were opposite to Republican and Democratic Parties. Public party delivered its ideas, thoughts and articles to the public by Kudret Newspaper because they were owner. Kudret newspaper became an opposite one after Democratic Party won the elections in the next period.