Üveit kataraktlarında cerrahi sonrası oküler parametrelerdeki değişiklikler
Changes of ocular parameters after cataract surgery in üveitic patients
  1. Tez No: 573826
  2. Yazar: NUR DOĞANAY KUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE BALIKOĞLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üveit, katarakt, koroid kalınlığı, üveitik katarakt komplikasyonları, üveitik katarakt uzun dönem takip, Uveitis, cataract, choroidal thickness, uveitic cataract complications, uveitic cataract long-term follow-up
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Farklı üveit gruplarında komplikasyonsuz katarakt cerrahisi sonrası uzun dönem oküler parametrelerdeki değişimlerin seyrini incelemek Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Üvea-Behçet Birimi'nde takipli olup, katarakt cerrahisi geçiren 28 hastanın 38 gözü dâhil edildi. Tüm hastaların EİDGK, GİB ölçümü, biyomikroskop ile ön ve arka segment değerlendirmesini içeren tam oftalmolojik muayenesi yapıldı. Santral korneal kalınlık, aksiyal uzunluk, ön kamera derinliği, ön kamera açısını içeren ön segment parametreleri İOL Master 500 ve Sirius topografi cihazları ile ölçüldü. Arka segment görüntülemeleri ZEISS Cirrus HD-OCT Spectral Domain-4000 optik koherens tomogafi cihazı ile yapıldı. Opere edilen gözlerin preoperatif ve postoperatif 1. gün, 1.hafta, 1, 3, 6, 9 ve 12. ayda ölçümleri alındı. Elde edilen parametreler ikili karşılaştırmalarda Bonferroni Düzeltme testi ile incelendi. Sonuçlar: On beşi kadın (%53.65), 13'ü erkek (%46.4) olan 28 hastanın ortalama yaşı 52.89±17.14 olup, 18 hastanın sadece 1 gözü, 10 hastanın ise her 2 gözü opere edildi. Opere edilen 38 gözün operasyon öncesi ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) 0.75±0.61 logMAR idi. Takiplerde final EİDGK 0.22±0.29 olarak saptandı. Cerrahi sonrası aksiyal uzunlukta istatiksel olarak anlamlı şekilde azalma izlendi (p=0.0029). Ortalama GİB cerrahi sonrası azalma göstermesine rağmen; ikili karşılaştırmada postoperatif değerler arasında anlamlı bir farklılık izlenmedi (p=0.9379). Ortalama santral korneal kalınlık (SKK) bazal değeri postoperatif 1. günde belirgin bir artış gösterdi (p=0.0147). Sonrasında azalmaya başlayarak 3. ayda bazal değerlere geriledi. Postoperatif takiplerde ÖKA'de belirgin bir artış izlendi ve bu artış 1. aya kadar devam etti Daha sonraki takiplerde stabil bir seyir gözlendi. Cerrahi sonrası ön kamera derinliğinin; Sirius topografi ve İOL Master 500 cihazlarının ikisi ile de alınan ölçümlerinde artış görüldü. Öte yandan bu iki cihazın ölçüm değerlerinin farkı arasında tüm zamanlarda anlamlı farklılık bulunmadı. Ortalama RSLTK değeri cerrahi sonrası artış gösterdi ancak ikili karşılaştırmalarda sadece 1.gün ile 1. ay arasındaki artış anlamlı bulundu. (p=0.0059). Ortalama SMK değeri cerrahi sonrası anlamlı şekilde artış gösterdi (p=0.0155). Postoperatif tüm zamanlarda alınan ölçümler bazal değerden daha yüksek olmasına rağmen; 7 farklı zamanda bakılan ikili karşılaştırmada zamanlar arası farklılık tespit edilmedi. Ganglion hücre kalınlığının, tüm kadranlarda cerrahi sonrası 12.ayda ölçülen değerleri bazal değere göre daha yüksek bulundu. Koroid kalınlığı ölçümlerinde 5 ölçüm noktası incelendiğinde; opere üveitik gözlerde tüm noktalarda bazale göre postoperatif 1.günde azalma izlendi. Sonrasında koroid kalınlığı artarak 1.ayda bazal değere yaklaştı. Cerrahi sonrası uzun dönem takibimizde gözlerin %2.7'sinde glokom, %5.3'ünde KMÖ, %15.8'sinde yeni ERM, %15.8'sinde kapsüler fimozis, %18.4'ünde üveit nüksü, %34.2'sinde AKO gelişti. Tartışma: Üveitli gözlerde katarakt cerrahisi esnasında minimum iris travması, kapsül bütünlüğünün korunması, ameliyat öncesi ve sonrasında enflamasyonun iyi kontrolü ile komplikasyon oranları azaltılarak, görsel sonuçlar iyileştirilebilir. Gelişen teknoloji ile katlanabilir İOL'lerdeki artmış göziçi uyum, erken dönemde kapsül opasifikasyonu ve fimozis riskini azaltmıştır. Komplikasyonların tespit edilebilmesi için ilk 3 ay sıkı hasta takibi üveitik gözlerde oldukça önemlidir. Takiplerde detaylı muayene ve arka segment görüntüleme yöntemleri ile komplikasyonlar erken şekilde saptanarak görme düzeyinin azalması önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the course of changes of ocular parameters after uncomplicated cataract surgery in different uveitis groups in long-term Materials and Methods: This prospective study included 38 eyes of 28 patients who underwent cataract surgery, all of whom were followed in Uvea-Behçet Unit. All patients underwent full ophthalmologic examination including best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP) measurement, anterior and posterior segment evaluation with biomicroscope. Anterior segment parameters including central corneal thickness, axial length, anterior chamber depth, anterior chamber angle were measured by IOL Master 500 and Sirius topography devices. Posterior segment imaging was performed using ZEISS Cirrus HD-OCT Spectral Domain-4000 optical coherence tomography device. The operated eyes were examined preoperatively and on the 1st day, 1st week, 1, 3, 6, 9 and 12 months postoperatively. The obtained parameters were examined by Bonferroni Correction test in binary comparisons. Results: The mean age of 28 patients was 52.89±17.14, of which 15 were female (53.65%) and 13 were male (46.4%). 1 eye of 18 patients and 2 eyes of 10 patients were operated. The mean preoperative BCVA of 38 operated eyes was 0.75±0.61 logMAR. The final BCVA was measured 0.22±0.29 during follow-up. Axial length decreased significantly in the postoperative term (p=0.0029). Although mean IOP decreased after surgery; there was no significant difference between the bilateral comparisons in the postoperative term (p=0.9379). The basal value of mean central corneal thickness (CCT) increased significantly on the first postoperative day (p=0.0147). Then, it started to decrease and decreased to basal values after 3 months. Postoperative follow-up showed a significant increase in ACA and this increase continued until the first month, it did not change significantly later on. Anterior camera depth measured by Sirius topography and IOL Master 500 devices showed an increase after surgery. On the other hand, there was no significant difference between these two devices at all times. The mean retinal nerve fiber layer (RNFL) value showed an increase after surgery, but only the difference of first day and the first month values were significant in bilateral comparisons (p=0.0059). Mean central macular thickness (CMT) values increased significantly after surgery (p=0.0155). Although all measurements taken postoperatively were higher than baseline, there were no differences between the two comparisons measured 7 different times. Ganglion cell thickness was found to be higher in all quadrants compared to baseline values at 12 months postoperatively. When 5 measuring points were examined in choroidal thickness measurements, in the operated uveitic eyes, all points were decreased on the first postoperative day. Thereafter, the choroidal thickness increased to near baseline at 1 month. In our long-term follow-up after surgery, glaucoma occurred in 2.7%, central macular edema (CME) in 5.3%, new epiretinal membrane (ERM) in 15.8%, capsular phimosis in 15.8%, recurrence of uveitis in 18.4%, and posterior capsular opacification (PCO) in 34.2%. Conclusions: Visual outcome can be improved by minimizing trauma to the iris and preserving capsule integrity during cataract surgery, maintaining good control of inflammation before and after surgery in eyes with uveitis. Increased intraocular compliance in foldable IOLs with advanced technology has reduced the risk of early capsule opacification and phimosis. Strict patient follow-up is very important in uveitic eyes in the first 3 months in order to detect complications. Complications can be detected early by detailed examination and posterior segment imaging methods hence a decrease in visual acuity can be prevented.