Fotovoltaik güç santrallerinde enerji kaybı ve verimlilik entegrasyonu
Energy loss and productivity integration in photovoltaic power plants
- Tez No: 573915
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK FARSAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik güneş enerjisi santralleri, sistem performans oranı, enerji verimi, solar enerji, PVsyst, Photovoltaic solar power plants, system performance rate, energy efficiency, solar energy, PVsyst
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada ''Fotovoltaik Güç Santrallerinde Enerji Kaybı ve Verimlilik Entegrasyonu'' konusu ele alınmıştır. Fotovoltaik güç santrallerinde enerji kaybına neden olan faktörler irdelenerek verimlilik adı altında sistemin performansı, yaşam ömrü ve ürettiği enerji miktarını etkileyen parametreler incelenmiştir. Bunların sisteme olan etkileri ortaya konularak, güneş pillerinin eş değer devresi çıkartılıp nasıl elektrik ürettikleri açıklanmış ve verimlilikleri analiz edilmiştir. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Gaziantep İli, Şehitkamil İlçesi, İncesu Köyünde bulunan 103 ada ve 277 parsel numaralı arazinin yaklaşık 18.000 m2 alanında elektrik üretimi için kurulmuş olan 1080 kWp/1000kW kapasiteli fotovoltaik güç santralinin PVsyst 6.3.9 simülasyon programı ile sistemin performans analizleri yapılarak optimizasyon yönünden tasarım şartları belirlenmiştir. Ayrıca güç santralinin 1 yıllık enerji üretim değerleri simülasyon sonuçları ile karşılaştırılmış ve sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, "Energy Loss and Efficiency Integration in Photovoltaic Power Plants is discussed. Through the examination of the factors that cause energy loss in photovoltaic power plants, the most important parameters which affect the performance, life cycle and energy amount of the system under the name of efficiency have been axamined. The effects of these parameters on the system have been revealed and equivalent values of solar cells are extracted in order to explain the production of electricity and to compare its efficiency. Gaziantep Water and Sewerage Administration General Directorate of Gaziantep, Şehitkamil District, İncesu Village in the area of 103 island and 277 parcel numbered land in an area of 18.000 m^2 electricity generation established 1080 kWp/1000 kW capacity photovoltaic power plant PVsyst simulation program with the system performance analyzes were determined and design conditions were determined for performance optimization. In addition, the power generation values of the power plant for a year were compared with the simulation results.