Detecting microwave and millimeter wave/THz signals using AC driven glow discharge detectors
AC tahrikli glow dıscharge detektörleri kullanarak mikrodalga ve milimetre dalga/THz sinyallerin belirlenmesi
  1. Tez No: 574063
  2. Yazar: HUSSEIN SSALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASAF BEHZAT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Terahertz radyasyonu, Mikrodalga, Glow Discharge, Neon gösterge lambaları, Algılama, Plazma, Terahertz radiation, Microwave, Glow Discharge, Neon indictor lamps, Detection, Plasma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Neon gösterge lambası yanma deşarj dedektörlerinin (GDD'ler) kullanımı, bir dizi mikrodalga ve THz tespit ve görüntüleme uygulaması için nispeten büyük bir potansiyele sahiptir. Bunun nedeni, bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok avantajı nedeniyle; Düşük maliyetli, hızlı tepki süresi ve daha geniş dinamik aralık. Bu tez çalışmasında AC tahrikli GDD'nin performansını deneysel olarak incelerken, 170kHz'de modüle edilmiş 60GHz THZ sinyalini ve 10.5GHz'lik bir mikrodalga sinyalini tespit ettik. GDD'yi alternatif voltajla kullanmanın, DC tahrikli GDD'lerle ilişkili GDD yanması sorununu azaltmaya yardımcı olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, deneysel olarak, bir DC tahrikli GDD'nin GDD duyarlılığının zamanla azaldığı ve böylece 10 dakika içinde 100 mV'den 42 mV'ye düşen bir duyarlılığın azaldığı kanıtlanmıştır. Ayrıca, AC tahrikli bir GDD ile mikrodalga etkileşimi de, 10.5GHz sinyal kaynağı ile GDD arasındaki mesafenin, tuhaf modülasyon frekansları için sinyal tepe-tepe voltajı (Vpp) üzerindeki etkisinin analiz edilmesinde incelenmiştir. En verimli modülasyon frekansının 200kHz, ardından 250kHz olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The use of neon indictor lamp glow discharge detectors (GDDs) has a relatively great potential for a number of microwave and THz detecting and imaging applications. This is so because of their many advantages which include but not limited to; low cost, fast response time and wider dynamic range. In this thesis, we experimentally examine the performance of an AC driven GDD while detecting a THz signal of 60GHz modulated at 170kHz as well as a microwave signal of 10.5GHz. It is observed that driving the GDD with alternating voltage curbs the problem of GDD burn-out that's associated with DC driven GDDs. Nonetheless it is also experimentally proved that the GDD responsivity of a DC driven GDD diminishes with time whereby within 10 minutes the responsivity drops from 100mV to 42mV. Furthermore, microwave interaction with an AC driven GDD is also examined in that the effect of the distance between signal source of 10.5GHz and the GDD on the signal peak to peak voltage (Vpp) for peculiar modulation frequencies is analyzed. The most efficient modulation frequency is found to be 200kHz followed by 250kHz.