Kıvırcık ırkı kuzularda büyüme ve bel gözü kası özellikleri ile büyüme hormonu gen polimorfizmi arasındaki ilişkiler
Associations of growth and loin eye characteristics with growth hormone gene polymorphism in lambs of kivircik breed
- Tez No: 574445
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CEMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kıvırcık koyunu, büyüme hormonu geni, PCR-RFLP, Curly sheep, growth hormone gene, PCR-RFLP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kıvırcık ırkı koyunlarda yapılan bu çalışmada büyüme hormonu gen polimorfizminin tanımlanması yanı sıra kuzulara ait büyüme özellikleri ile bel gözü kası özelliklerinin büyüme hormonu genine ait genotiplere göre değişimi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma Uşak ili Eşme ilçesinde bulunan ve 9 koyun sürüsünde yer alan 277 baş koyun üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya dahil edilen kuzuların doğum ağırlığı, doğum tipi, doğum tarihi ve küpe numarası kayıt edilmiştir. Doğumdan 3-3,5 ay sonra sütten kesim döneminde kuzuların canlı ağırlıkları tartımla, bel gözü kas derinliği ve kabuk yağ kalınlığı ise 12. ve 13. kaburgalar arasından ultrason cihazıyla ölçülmüştür. Araştırmada GH1 isimli gen bölgesi incelenmiştir. PCR-RFLP yöntemiyle kesim yapılmıştır. Kesimde HaeIII restriksiyon enzimi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sürüde A allelinin frekansı %90.61, B allelinin frekansı ise %9.39 bulunmuştur. Toplam sürü içerisindeki hayvanların %81'i AA genotipine, %19'u AB genotipine sahip olarak belirlenmiştir. BB genotipi gözlemlenmemiştir. Belirlenen genotiplerin, kuzuların büyüme özelliklerine (doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı ve OGCAA) ve bel gözü kası özelliklerine (yağ kalınlığı, deri+yağ kalınlığı ve kas derinliği) dikkate alınır derecede bir fark yaratmadığı belirlenmiştir. Tek doğan kuzuların büyüme özellikleri daha yüksek iken, ikiz veya üçüz doğan kuzuların büyüme özellikleri daha düşük bulunmuştur. Doğum tipinin ultrasonik ölçüm verilerine önemli bir etkide bulunmadığı belirlenmiştir. Erkek kuzuların büyüme özellikleri verileri dişi kuzulardan önemli ölçüde daha yüksek bulunmuşken, ultrasonik öçlüm verilerinde ise dişilerin kas derinliği, yağ kalınlığı ve deri+yağ kalınlığı daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, it was aimed to define the growth hormone gene polymorphism and to determine the changes in the growth characteristics of lambs and waist muscle according to the genotypes of the growth hormone gene. The research was conducted on 277 sheep in 9 sheep herd in Eşme district of Uşak province. Birth weight, type of birth, date of birth and earring number of the lambs included in the study were recorded within 24 hours. In the weaning period 3- 3.5 months after the birth, live weights of lambs were measured by weighing, waist eye muscle depth and crust fat thickness were measured between 12th and 13th ribs by ultrasound device. In this study, the gene region named GH1 was examined. By PCR, the desired region was amplified for both gene regions examined. HaeIII restriction enzyme was used in the cut. As a result of the study, the frequency of A allele was 90.61% and the frequency of B allele was 9.39%. 81% of the animals in the total flock had genotype AA and 19% had AB genotype. No BB genotype was observed. It was determined that the genotypes did not make a significant difference to the growth characteristics of lambs (birth weight, weaning weight and average daily weight gain) and waist eye muscle characteristics (fat thickness, skin thickness + fat thickness and muscle depth). While the growth characteristics of single born lambs were higher, the growth characteristics of twin or triple born lambs were lower. It was determined that the type of birth had no significant effect on the ultrasonic measurement data. While the growth characteristics of male lambs were significantly higher than female lambs, the ultrasonic measurement data showed that females had higher muscle depth, fat thickness and skin thickness + fat thickness.