Arazi toplulaştırmasında eski ve yeni derecelendirme yöntemlerinin parsel değer sayısı üzerine etkileri: Aydın-Çine, Eskiçine örneği
The effects of old and new gradiation methods on plot value number in land consolidation. Aydın-Çine Eskiçine case
- Tez No: 574457
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırması, Arazi Derecelendirmesi, Parsel Değer Sayısı, Land Consolidation, Land Evaluation, Parcel Value Number
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toprak Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET ARAZİ TOPLULAŞTIRMASINDA ESKİ VE YENİ DERECELENDİRME YÖNTEMLERİNİN PARSEL DEĞER SAYISI ÜZERİNE ETKİLERİ: AYDIN-ÇİNE, ESKİÇİNE ÖRNEĞİ Mehmet Murat UŞUN Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gönül AYDIN 2019, 67 sayfa Arazi Toplulaştırma işlemi olarak adlandırılan kırsal alan düzenlemeleri; arazi maliklerinin farklı yerde, büyüklükte ve parçalanmış birden fazla parselinin, parsel birim değerleri göz önünde bulundurularak bir araya getirilmesi olarak tanımlanır. Bir araya getirilen yeni arazinin, toplulaştırma öncesi sahip olduğu eski arazilerinin konumu ve üretkenliği bakımından en azından eş değerde olması hususu, arazi derecelendirme işlemine bağlıdır. Bu çalışmada, Aydın İli, Çine İlçesi, Eskiçine Mahallesinde yürütülmekte olan toplulaştırma projesi araştırma alanı olarak seçilmiştir. Bu alanda Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı öncesi ve sonrası toplulaştırma projelerinde uygulamış olduğu derecelendirme yöntemlerinin sonucunda yeni oluşan parsel alanlarında meydana gelen değişimler karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, 2010 yılı öncesi rayiç bedel baz alınarak uygulanan yöntemle, 2010 yılı sonra toprak puanı baz alınarak uygulanan yöntem arasındaki karşılaştırmada parsel alanlarında farklar olduğu hesaplanmıştır. 2010 yılı sonrası uygulanan yeni sistem; coğrafi bilgi sistemleri tekniklerinin kullanıldığı aynı zamanda ölçülen ve sorgulanabilen bu derecelendirme yönteminin geniş alanlarda kolayca uygulama olanağı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF OLD AND NEW GRADIATION METHODS ON PLOT VALUE NUMBER IN LAND CONSOLIDATION. AYDIN-ÇİNE ESKİÇİNE CASE Mehmet Murat UŞUN M.Sc. Thesis, Department of Soil Science and plant nutrition Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gönül AYDIN 2019, 67 pages Rural arrangements called Land Consolidation; It is defined as bringing together more than one parcel of landowners in different places, sizes and fragmented by considering parcel unit values. The fact that the new land brought together is at least equivalent in terms of the location and productivity of the old land owned before the consolidation depends on the land rating process. In this study, the consolidation project which is being carried out in Eskiçine Quarter of Çine District of Aydın Province has been selected as the research area. In this area, the changes in the newly formed parcel areas as a result of the grading methods applied by the General Directorate of Agricultural Reform in the consolidation projects before and after 2010 were compared. As a result of the research, it is calculated that there are differences in the parcel areas in the comparison between the method applied based on the fair price applied before 2010 and the method applied based on soil score after 2010. The new system implemented after 2010; It has been observed that this grading method, which can be measured and queried by using geographic information systems techniques, enables easy application in wide areas.