Farklı ekim zamanlarında fosforlu gübre dozlarının yabani hardal (Brassica: Sinapis arvensis L.)'ın tarımsal ve kalite özelliklerine etkisi
The effect on the agricultural and quality characteristics of wild hardal (Brassica: Sinapis arvensis L.) of phosphorus fertilizer doses at different sowing dates
- Tez No: 574482
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜVEYDE TUNÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekim zamanı, Fosfor dozları, Sinapis arvensis L, Verim, Sowing time, Phosphorus doses, Sinapis arvensis L, Yield
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
FARKLI EKİM ZAMANLARINDA FOSFORLU GÜBRE DOZLARININ YABANİ HARDAL (Brassica: Sinapis arvensis L.)' IN TARIMSAL VE KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ DENİZ, Fuat Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Rüveyde TUNÇTÜRK Ağustos 2019, 46 sayfa Bu araştırma, 2017 yılında Van Gürpınar ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarında fosforlu gübre dozlarının yabani hardalın tarımsal ve kalite özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre ekim zamanı ana parselde, fosfor dozları alt parsellerde olacak şekilde 3 tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Araştırmada, üç farklı ekim zamanı (5 Nisan, 15 Nisan ve 25 Nisan) ile 3 farklı fosfor dozu (0, 5 ve 10 kg/da P2O5) kullanılmıştır. Denemede bitki boyu, ilk dal yüksekliği, yan dal sayısı, harnup sayısı, harnupta tohum sayısı, bin tane ağırlığı, tohum verimi, ham yağ oranı ve ham yağ verimi gibi özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, en yüksek tohum verimi 156.26 kg/da ile 5 Nisan ekimi ve 5 kg/da fosfor uygulamasından elde edilirken, en yüksek ham yağ verimi ise 34.45 kg/da ile 5 Nisan ekimi ve 10 kg/da fosfor uygulamasından elde edilmiştir. Korelasyon analizi sonucuna göre; bitki boyu ile ilk dal yüksekliği, yan dal sayısı, harnup sayısı ve harnupta tane sayısı gibi parametreler ile arasında istatistiksel olarak önemli ve olumlu bir ilişkinin olduğu tespit edilirken, tohum verimi ve yağ oranı ile yağ verimi arasında da önemli ve olumlu bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT ON THE AGRICULTURAL AND QUALITY CHARACTERISTICS OF WILD HARDAL (Brassica: Sinapis arvensis L.) OF PHOSPHORUS FERTILIZER DOSES AT DIFFERENT SOWING DATES DENİZ, Fuat M.Sc. Thesis, Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Rüveyde TUNÇTÜRK August 2019, 46 pages This study was conducted to determine the effect of phosphorus fertilizer doses on agricultural and quality characteristics of wild mustard in Van-Gurpınar ecological conditions. The experiment was arranged according to the split plot design in randomized blocks. Sowing time in the main plots and phosphorus doses in the sub plots is arranged as 3 replications. In the study, three different sowing times (5 April, 15 April and 25 April) and 3 different doses of phosphorus (0, 50 and 100 kg/ha P2O5) were used. In the experiment, plant height, the first branch height, number of lateral branches, number of pod, number of seeds in pod, thousand seed weight, seed yield, crude oil ratio and crude oil yield were investigated. As a result of research, the highest seed yield (1562.6 kg ha-1) was obtained from 5 April sowing date and 50 kg ha-1 phosphorus application while the highest crude oil yield (344.5 kg ha-1) from 5 April sowing date and 100 kg ha-1 phosphorus application. According to the results of correlation analysis; it was determined that there was a statistically significant and positive relationship between the plant height and the first branch height, number of lateral branches, number of pod and number of seed in pod. Also, there was a significant and positive relationship between seed yield and oil ratio with oil yield.