Kumaş boyama, iplik boyama baskı ve konfeksiyon faaliyetlerinin karbon ayak izi hesabı
Carbon footprint calculation of fabric dyeing, yarn dyeing, printing and confection activities
- Tez No: 574510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZEN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon ayak izi, karbondioksit eşdeğeri, tekstil sektörü, Carbon footprint, carbondioxide equivalent, textile industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tekstil sektörü dünya genelinde birçok ülkeden olduğu gibi ülkemizde de lokomotif sektörlerden biridir. Vazgeçilmez unsurlardan biri olan giyinme ihtiyacı neticesinde insanların tekstil sektörüne bağlılığı insan varlığı devam ettiği sürece devam edecektir. Günümüzde tekstil sektörü başta hazır giyim olmak üzere otomotiv, ev tekstili, dekorasyon ve ambalaj gibi birçok farklı sektörde de kullanılmaktadır. Kullanımı neredeyse vazgeçilmez hale gelmiş olsun tekstil ürünlerinin üretiminde atmosfere birçok emisyon salınmaktadır. Bu emisyonlar doğal olarak oluşan sera gazı oluşumuna katkı sağlayan gazları da içermektedir. Sera gazı oluşumuna katkı sağlayan bu gazların etkisini tespit eden en güncel metodoloji“karbon ayak izi”hesaplarıdır. Çalışma kapsamında kumaş boyama, iplik boyama, baskı ve konfeksiyon proseslerinin bulunduğu bir tekstil ürünleri üretim alanında, her bir ünite için karbon ayak izi hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bir kg ürün başına kumaş boyama faaliyeti ve iplik boyama faaliyetinden sırasıyla atmosfere salınan karbon ayak izi miktarı 4,61 kg CO2e/kg ürün ve 2,22 kg CO2e/kg ürün'dür. Baskı bölümü ve konfeksiyon bölümündeki faaliyetler için ise atmosfere salınan karbon ayak izi miktarı sırasıyla 3,31 kg CO2e/kg ürün ve 7,25 kg CO2e/kg ürün'dür. İşletme içerisinde gerçekleştirilebilecek karbon ayak izi önleme yaklaşımları ile çok daha düşük karbon ayak izi üreterek daha kaliteli ürünlerin üretimi muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Textile industry is one of the leading sectors in our country as well as in many countries around the world. As a result of the need for dressing, which is one of the indispensable elements, people's commitment to the textile sector will continue as long as human existence continues. Nowadays, textile sector is used in many different sectors such as automotive, home textile, decoration and packaging. In the production of textile products, which have become almost indispensable, many emissions are released in to the atmosphere. These emissions also include gases that contribute to the formation of naturally occurring greenhouse gases. The most recent methodology for determining the amount of these gases contributing to the formation of greenhouse gases is the carbon footprint calculations. Within the scope of the study, carbon footprint calculations were performed for each unit in a textile products production area where fabric dyeing, yarn dyeing, printing and apparel processes were performed. According to the findings, the carbon footprint released to the atmosphere from fabric and yarn dyeing activities per kg product is 4.61 kgCO2e/kg product and 2.22 kgCO2e/kgproduct, respectively. The carbon footprint released to the atmosphere for activities in the printing and apparel departments is 3.31 kgCO2e/kgproduct and 7.25 kgCO2e/kg product, respectively. With carbon footprint prevention approaches that can be performed within the enterprise, it is possible to produce much beter quality products by producing much lower carbon footprint.