Türk idari yargısında yürütmenin durdurulması ve uygulanmakla etkisi tükenecek işlem
The stay of execution and administrative actions that end of effect by implementing in turkish judiciary
- Tez No: 574884
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜM AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdari İşlem, Yürütmenin Durdurulması, Uygulanmakla Etkisi Tükenecek İşlem, Kanuni Düzenlemeler, Mahkeme Kararları, Administrative Actions, The Stay of Execution, Administrative Actions That End of Effect By Implementing, Statutory Regulations, Court Decisions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tezde, yürütmenin durdurulması kavramı idari işlem temelinde mukayeseli hukuktan da faydalanılarak irdelenmiştir. Yürütmenin durdurulması ile birlikte uygulanmakla etkisi tükenecek işlem kavramına yer verilmiştir. Uygulanmakla etkisi tükenecek işlem kavramı, 2014 yılında yapılan kanuni düzenlemelerle İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamında yerini almış olmasına karşın anılan düzenlemeden önce de yargı kararları ile uygulama alanı bulan bir kavram olduğundan, kanuni düzenleme öncesi ve sonrasında bu kavrama ilişkin verilen mahkeme kararları araştırılmıştır. Mevzuatımızda tanımına yer verilmeyen ancak yargı makamlarınca uyuşmazlığın niteliğine göre değerlendirilen uygulanmakla etkisi tükenecek işlemler, yargı kararları ışığında incelenerek bu kavrama ilişkin irdelemeler yapılmıştır. Bu bağlamda uygulanmakla etkisi tükenecek bir idari işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davalarda verilebilecek karar türlerinden de bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of the stay of execution is examined by using comparative law on the basis of administrative actions. Moreover, we also consider the concept of administrative actions that end of effect by implementing. Although the latter concept has taken its place with the statutory regulations conducted in 2014 within the scope of Administrative Procedure Act, it has been previously implemented before the mentioned regulation. Therefore, court decisions related to this concept around pre- and post-period of statutory regulation have been investigated. According to the nature of dispute, administrative actions that end of effect by implementing, which is not defined in our legislation but evaluated by the judicial authorities are examined in this thesis in the light of judicial decisions. In this respect, the types of decisions that can be given in cases filed for the cancellation and suspension of the execution of an administrative transaction whose effect will be exhausted are mentioned.