MAS (moleküler markör yardımıyla seleksiyon) ve anter kültürü kullanılarak yamula patlıcanda Fusarium oxysporum Schlecht. f. Sp. melongenae'ye dayanımın aktarılması
MAS (molecular markor assistance selection) and anther culture technique using the yamula eggplant Fusarium f. Sp. it is animed to transmission of resistance to Melongenae
  1. Tez No: 574964
  2. Yazar: HASAN KEKEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fusarium, anter kültürü, ıslah, melezleme, moleküler markır, morfolojik karakterizasyon, Fusarium, anther culture, breeding, hybridization, molecular marker, morphological characterization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada MAS(Moleküler Yardımıyla Seleksiyon) ve anter kültürü tekniği kullanılarak yamula patlıcanına Fusarium oxysporum f. sp. Melongenae'ya dayanımın aktarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda söz konusu hastalığa dayanıklı olabileceği düşünülen 80 patlıcan genotipi Fusarium oxysporum f. sp. Melongenae'ya dayanım ile ilişkili SCAR426 markıırı ile test edilmiş ve bunlardan 4 adet genotipin dayanıklı bandı taşıdığı belirlenmiştir. Ardından 3 adet yamula patlıcanı genotipi ile 1 adet dayanıklı genotip melezlenmiş ve F1 bitkileri elde edilmiştir. Daha sonra GM populasyonu elde etmek üzere dayanıklı F1 bitkiler yamula patlıcanı genotipleri(ana ebeveyn) ile melezlenmiş ve 20 adet geriye melez populasyonu(GM1) elde edilmiştir. SCAR426 markırı ile yapılan testlemede 10 adet dayanıklı GM populasyonu belirlenmiş ve bunlardan 100'er adet anter kültüre alınmıştır. Kültüre alınan anterlerden toplam 26 adet bitki elde edilmiştir. Agronomik olarak double haploid olduğu belirlenen(çiçek yapısı ve çiçek tozu oluşumu) 10 adet genotip tekrar markır testlemesine tabi tutulmuş ve bunlardan SCAR426 markırı ile dayanıklılık bandı veren 6 adet genotipte bazı morfolojik ve pomolojik analizler yapılmıştır. Yapılan karakterizasyon çalışmalarından elde edilen bulgulara göre genotipler arasında önemli varyasyon elde edilmiştir. Çalışmada hem moleküler yardımıyla seleksiyon hemde anter kültürü tekniği patlıcan ve benzeri türlerde özellikle hastalığa dayanıklılık genlerinin aktarılmasında etkili yöntemler olduğu kanısına varılmıştır. Ayrıca çalışmada geliştirilen patlıcan hatları bundan sonraki Fusarium oxysporum f. sp. Melongenae'ya dayanımın aktarılması için oluşturulacak ıslah proğramlarında kullanılabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, MAS (Molecular Selection) and anther culture technique by using the yamula eggplant Fusarium oxysporum f. sp. It is aimed to transfer resistance to Melongenae. For this purpose, 80 eggplants genotypes Fusarium oxysporum f. sp. It was tested with the mark of SCAR426 associated with resistance to Melongenae and 4 of these genotypes were found to be resistant bands. Afterwards, 3 genotypes of yamula eggplant and 1 resistant genotype were hybridized and F1 plants were obtained. Then, to obtain the GM population, resistant F1 plants were hybridized with the yamula eggplant genotypes (parent) and 20 backward hybrid populations (GM1) were obtained. In the test conducted with the SCAR426 mark, 10 resistant GM populations were identified and 100 anther cultures were taken from each. A total of 26 plants were obtained from cultured anthers. 10 genotypes that were found to be double haploid angronomically tested and re-marker some morphological and pomological analyzes were performed on 6 genotypes which gave SCAR426 marking resistance band. According to the findings obtained from characterization studies, significant variation was found among genotypes. In this study, both molecular assisted selection and anther culture techniques were found to be effective methods for transferring disease resistance genes in eggplants and similar species. In addition, the eggplant lines developed in the study Fususu oxysporum f. sp. Melongenae can be used in breeding programs for transferring strength.