Türk müziği eğitimi veren konservatuvarlada dilsiz kaval sazının meslek çalgısı olarak tercih durumuna yönelik tespitler
Evaluation of preferences of tonguless pipe as a profession instrument in the conservatory of Turkish music education
- Tez No: 574984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL İMİK, DOÇ. DR. SİNAN HAŞHAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Woodflute, Traditional Turkish Folk Music, Folk Song
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Halk çalgılarımız kültürel değerlerimizin en önemli parçalarından birini teşkil etmektedir. Zira halk ezgileri halkın duygu ve düşüncelerinin bir manada söz ve müzik haline gelmiş bir yansımasıdır. Kaval çalgısı ise halk çalgılarımızın en önemli ve kadim temsilcilerinin başında gelmektedir. Özellikle farklı materyaller ile üretilmiş olsa da özünde kaval çalgısı bir çok medeniyetin ortak özelliklerini de yansıtmaktadır. Bu nedenle kaval çalgısı gelişim süreci, icra özellikleri ve çeşitli eğitim kurumlarında ki bireysel çalgı olarak tercih sebepleri yönü ile incelenmek istenmiştir. Araştırma durum tespiti yapmaya yönelik bir amaca hizmet etmekte ve betimsel bir yapı sergilemektedir. Araştırma sürecinde yazılı ve dijital kaynaklar taranması ile konuya yönelik geçmiş bilgiler elde edilmeye çalışılmış daha sonra ise kişisel görüşme ve anket teknikleri kullanarak konuya yönelik bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada karma bir desen kullanılarak nitel ve nicel veriler birlikte değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarında bazıları sıralanacak olursa kaval çalgısının en önemli halk çalgılarımızın başında geldiği, halkımızın kültürel değerlerinin bir sembolü olduğu, bireysel meslek çalgısı olarak tercih edilmesinde çalgının kolay temin edilmesinin, yaygın olarak tanınıp bilinmesinin, bir çok makamsal icra özelliklerini destekleyebilmesinin ve konuya yönelik yeterli sayıda eğitim imkanın var olmasının oldukça etkili olduğu ilk aklımıza gelenlerden bazıları olacaktır. Anahtar Kelime: Kaval, Türk Halk Müziği, Türkü
Özet (Çeviri)
Our folk instruments have been forming one of the most crucial parts of our cultural values. As folk melodies are a reflection of the feelings and thoughts of the people that have become words and music in a sense. Kaval is one of the most significant and ancient representatives of our folk instruments. Even if it is produced with different materials in particular, the kaval instrument reflects the common features of many civilizations. Therefore, it was aimed to investigate the development process of kaval instrument, performance characteristics and reasons of preference as individual instrument in various educational institutions. The research has served a purpose to make due diligence and exhibits a descriptive structure. Throughout the research process, written and digital sources have been searched to obtain historical information about the subject, and then, personal interview and questionnaire techniques have been used to obtain findings. Qualitative and quantitative data have been evaluated together by using a mixed design. If some of the results of the research have been listed, Kaval has been one of the most significant folk instruments, a symbol of cultural values of public, it will be some of the first things that come to mind when it is highly effective to have the instrument easily preferred, widely recognized and known, to support many theoretical performance features and to have sufficient number of training opportunities.