Endüstriyel tasarım bağlamında seramik kuş figürleri
Ceramic bird figures in the context of industrial design
- Tez No: 575357
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN TERVİEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Art, Industrial Ceramic Design, Ceramic Art, Bird Figure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sanatta konu ile biçimin buluşturulduğu“kuş ve seramik”üzerine yapılan bu çalışma 2004' de başlayan ve devam eden süreçte ülkemiz seramik sanatında çokça kullanılan kalıpla çoğaltma yönteminin endüstriyel tasarım boyutu ve pişirim tekniği olarak da sadece raku tekniğinin uygulandığı öznel kuş soyutlamalarından oluşan uzun soluklu bir çalışmadır. Lisansüstü bir inceleme olarak endüstriyel tasarımda“kuş”konusunun genel bir bakış açısıyla ele alındığı bu çalışmada serçe, güvercin, baykuş, tavus kuşu, sülün, frigate, kardinal, ördek gibi kuşlardan seramik soyut figüratif uygulamalar gerçekleştirilmiş literatür çalışmasında ise bu konuda yapılmış olan yurtiçi çalışmalar araştırılmış çalışma kapsamında detaylı yararlanılmıştır. Endüstriyel Tasarım Bağlamında Seramik Kuş Figürleri isimli Yüksek Lisans Sanat Çalışması Raporu'nda endüstriyel tasarım ilkelerine ilişkin bilgilerin literatür ve uygulama düzeyinde araştırması ülkemiz ve uluslararası boyutu ile ele alınmış, sadece bu çalışmaya esin kaynağı olabilen çok az sayıda sanatçı örneklerine yer verilmiştir. Raporun esasını oluşturan öznel uygulamalar ise tüm süreci içeren biçimde tasarım, çizim, boyut, çekirdek model oluşturma,kalıp alma, döküm, kurutma ,rotüş, pişirim ve raku pişirimi şeklinde nasıl bir öznel yaklaşımın olduğu düşüncesinin de savunulduğu anlatımla ortaya konmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelime: Sanat, Endüstriyel Seramik Tasarımı, Seramik Sanatı, Kuş Figürü,
Özet (Çeviri)
This study on“bird and ceramics, where the subject and form are brought together in art, in the process starting and continuing in 2004, is a long-term study consisting of the industrial design dimension of the plaster moulding methood, which is widely used in the ceramic art of our country and the subjective bird abstraction in which only raku technique is applied as the firing technique. . In this study in which the subject of ”bird in industrial design is examined from a general perspective, ceramic abstract figurative applications using sparrow, pigeon, owl, peacock, pheasant, frigate, cardinal and duck figures have been carried out and in the literature study, domestic studies on this subject have been carried out. In the scope of the research, it was used in detail. Graduate Art Work Report named Ceramic Bird Figures in the Context of Industrial Design the research of information on the principles of industrial design at the level of literature and aplication has been handled with in our country and international dimension, and only a few examples of artists that can inspire this study are included. The subjective applications that form the basis of the report are tried to be put forward including the whole process by defining the idea of a subjective approach in the form of design, drawing, dimension, core modeling, mold making, casting, drying, rotating, firing and raku firing.