Türkiye ve filistin arasındaki iktisadi ilişkiler: Tarihçe, gelişim ve yapısal bir analiz
Economic relations between turkey and palestine: Histo-ry, development and an structural analysis
- Tez No: 575607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT DUMRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Filistin, Türkiye, Dış Ticaret, İktisadi İlişkileri, Uluslararası Ticaret, Palestine, Turkey, Foreign Trade, Economic Relations, International Trade
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada genel olarak ülkeler arasındaki dış ticaretin önemi vurgulanarak özellikle Türkiye ile Filistin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerinele alınması amaçlanmaktadır. Çalışmada, Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkiler tarihsel olarak incelemiş ve 2008-2016 döneminde iki ülke arasındaki dış ticaret verilerine dayanılarak, Ticarette Yoğunlaşma Endeksi (TII) elde edilmiştir. Çalışmanın en önemli sonuçlarından birisi, Filistin ile Türkiye arasında ihracat/ithalat yoğunlaşması olmadığıdır. Türkiye'nin iseFilistin ile ihracat/ithalat yoğunlaşması içerisinde olduğu görülmüştür. Ancak, bu dönem içinde görülen değişiklikler, iki ülke arasında gerçekleşen ticaret eğiliminin arttığını göstermektedir. Çalışmanın sonuçları iki ülke arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi yoluyla iki ülke arasındaki ticaret değişimini arttırmak ve ticaret hareketinin önündeki engelleri kaldırmak için daha fazla uygulama yapmak gereğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to state the importance of economic and commercial relations, specially foreign trade between Turkey and Palestine. To achieve this, the researcher used the data of trade for the two countries during 2008-2016 period with focusing on Trade Intensive Index (TII). The results showed that there is no intensive during export / import between Palestine and Turkey. But at the same time there is intensive for Turkey exports / imports to Palestine. However, the changes were observed during this period indicate that the trade trend between the two countries has increased.The study concluded aset of recommendations including: the need for further implementation to increase trade exchange between the two countries through the liberalization of trade between the two countries, with the necessity of removing barriers to trade movement.