Türkiye'de terör ve terör örgütlerinin sürekliliğine sebep olan faktörler: PKK örneği
Factors causesing terrorism and the continuity of terror organization in turkey: PKK example
  1. Tez No: 575646
  2. Yazar: ZÜLKÜF GÖCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Terör Örgütleri, PKK, Terörün Sürekliliği, Terror, Terrorism, Terrorist Organizations, PKK, Continuity of Terrorism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Türkiye uzun bir süre çeşitli terör örgütlerinin hedefindeki bir ülke olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Türkiye'ye yönelik en önemli terör saldırılarının başında PKK terör örgütü gelmektedir. PKK terörü gerek ekonomik olsun gerek insani olsun birçok yönden ciddi zararlara neden olmuş ve Türkiye'nin en büyük sorunlarından birini teşkil etmiştir. Türkiye, PKK terörüyle mücadelede önemli başarı sağlamıştır. Ancak bütün çabalarına ve gayretlerine rağmen etnik-ayrılıkçı terörü tamamıyla ortadan kaldırması mümkün olmamıştır. Bunun nedeni terör örgütlerini yaşatan ve hayatta tutan dış destek, önemli finans kaynaklarına sahip olmak, üye katılımlarının devamlılığı gibi birçok önemli faktörlerin PKK terör örgütü tarafından geniş kapsamlı bir şekilde kullanılması olmuştur. PKK, faaliyetlerini yürütmek ve sürekli hale getirmek için çeşitli kaynaklara yönelmek zorundadır. Çünkü terör faaliyetleri süreklilik gerektiren faaliyettir. Bu çerçevede PKK, devamlılığına etki edecek faktörlerden aynı anda hepsinden yararlanmaktadır. Bu bağlamda da Türkiye'nin PKK terörünü tamamıyla yok etmesi için PKK'nın bütün kaynaklarını kurutması gerekir. Ancak bu sayede terörün devamlılığının önüne geçebilir. Aksi takdirde teröre karşı tam anlamıyla başarı sağlamak hayal olacaktır. Bu çalışmada Türkiye'ye yönelik en büyük terör tehdidini oluşturan ve Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul eden bölücü terör örgütü PKK'nın kuruluşundan günümüze kadar sürekliliğini sağlayan etmenlerin neler olduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has been a target of various terrorist organizations for a long time and continue to be a target. The PKK is one of the most important terrorist organization attacks against Turkey. PKK terrorism has caused serious damages in a way such as economic and humanitarian and has constituted one of the biggest problems. Turkey has achieved significant success in the fight against PKK terrorism. However, despite Turkey's all efforts, it has not been possible to completely eliminate ethnic-separatist terror. This has been due to the extensive use of many important factors, such as external support, vital financial resources, and the continuity of member participation, which keep terrorist organizations alive. The PKK has to turn to various resources in order to carry out its activities and make it permanent. Because terror activities are a process that requires continuity. Within this framework, the PKK benefits from all of the factors that will affect its continuity. In this context, Turkey's need to cut all their resources to destroy the PKK terrorist organization completely. Only in this way can prevent the continuation of terrorism. Otherwise,quest for success against terrorism will only remain a figment of imagination.In that regard, this study discusses how PKK constitutes the biggest terrorist threat to Turkey and the roles of the afore mentioned factors in ensuring the continuity of the separatist terrorist organization known as PKK.