Kütahya ili evsel biyobozunur atıkların biyogaz potansiyelinin değerlendirilmesi
Assessment of bi̇ogas potenti̇al of muni̇ci̇pal bi̇odegradable wastes i̇n kütahya provi̇nce
- Tez No: 575827
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKAN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evsel Atık, Biyobozunur Atık, Biyogaz, Municipal Waste, Biodegradable Waste, Biogas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
KÜTAHYA İLİ EVSEL BİYOBOZUNUR ATIKLARIN BİYOGAZ POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Evsel atığı oluşturan bileşenler arasında geri dönüştürülebilen materyallerin geri dönüşümü/kazanımı katı atık yönetiminde entegre yaklaşımın en temel parçasını oluşturmaktadır. Bu kapsamda evsel atığın önemli bir kısmını oluşturan biyobozunur (organik, biyolojik olarak ayrışabilen) atıkların değerlendirilmesi son derece önemlidir. Çalışmada Kütahya ilinde ortaya çıkan evsel biyobozunur atıkların biyogaz potansiyeli değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında ilk olarak il genelinde evsel atıkların miktarı ve karakterizasyonu belirlenmiş ve Türkiye İstatistik Kurumu veriler temelinde 30 yıllık atık projeksiyonu yapılmıştır. Bu kapsamda evsel atıkların yaklaşık % 40'ının biyogaz tesisinde işlenebilir özellikte hızlı bozunabilen atıklar olduğu görülmüştür. Daha sonra evsel biyobozunur atıklardan biyogaz elde edilmesi için kullanılan mevcut teknoloji ve sistemler incelenerek mevcut biyobozunur atıklar için en uygun reaktör teknolojisi seçilmiştir. Bu bağlamda Kütahya ilinde toplanan evsel atıkların organik kısımlarının anaerobik olarak çürütülmesi ve enerji ve kompost elde edilmesi amacıyla kurulacak olan biyogaz tesisi için, atık özellikleri, güncel teknoloji, işletme kolaylığı, enerji verimi ve katı ürün özellikleri ve avantajları göz önüne alınarak“kuru anaerobik çürütme”prosesine dayanan bir sistem önerilmiştir. Son olarak bu sistem ile elde edilebilecek metan gazı miktarı temelinde, toplam enerji, elektrik enerjisi ve ısı enerjisi miktarları 30 yıllık bazda hesaplanmıştır. Yapılan çalışmalarda 2018 yılında yaklaşık olarak 60 000 ton/yıl olan biyobozunur atık miktarının 2045'te yaklaşık olarak 85 000 ton/yıl olacağı; bu atıklardan elde edilebilecek elektrik enerjisinin de 2020 yılında 2.0 MW/saat iken 2050 yılında yaklaşık 2.75 MW/saat' e ulaşacağı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF BİOGAS POTENTİAL OF MUNİCİPAL BİODEGRADABLE WASTES İN KÜTAHYA PROVİNCE ABSTRACT Recycling of suitable materials in municipal solid wastes is the most significant part of integrated waste management. In this process, recycling of biodegradable organic wastes showing the highest ratio in municipal wastes is important particularly. The study includes an assessment of biogas potential of municipal biodegradable wastes collected in Kütahya Province. For this, the amount and characterization of the municipal wastes were determined first, and 30-years waste projection was performed based on the data given by Turkish Statistical Institution. The results showed that about 40 percent of the total municipal wastes is readily biodegradable wastes, which could be used in biogas process. Then the most feasible biogas reactor technology was selected for available biodegradable wastes in the province by assessig the current technology and system alternatives. For converting organic wastes to energy and compost by anaerobic digestion, a“dry anaeobic digestion”system was proposed for Kütahya province by considering waste characteristics, current technology alternatives, easiness of operation, energy efficiency, compost end-product properties etc. Finally, total energy, electrical energy and heat energy to be obtained from the methane produced by this system were calculated for next 30 years. It was estimated that the amount of biodegradable wastes collected in the province will increase from 60 000 tons per year in 2018 to 85 000 tons per year in 2045, while the electrical energy produced from these wastes will increase from 2.0 MWh in 2020 to 2.75 MWh in 2050.