Akut gastroenterit tanısı ile hastaneye yatan çocuk hastalarda etkenlere göre klinik ve laboratuvar bulgularının karşılaştırılması
Comparison of clinical and laboratory findings accordingto the agents in pediatric patients hospitalized withdiagnosis of acute gastroenteritis
- Tez No: 575930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ACIPAYAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut gastroenterit (AGE), paraziter akut gastroenterit, viral akut gastroenterit, Kahramanmaraş, çocuk, Acute gastroenteritis (AGE), parasitic acute gastroenteritis, viral acute gastroenteritis, Kahramanmaras, Child
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Gastroenteritler, önemli bir halk sağlığı sorunudur ve tüm dünyada beş yaşından küçük çocukların ölümüne neden olur. Gastrointestinal enfeksiyonlar, Türkiye'deki en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Bu çalışmanın amacı laboratuar tetkikleri ve klinik parametreleri kullanarak akut gastroenteritlerin (AGE) ayırıcı tanısının yapılıp yapılmayacağını belirlemek ve etkenlere göre laboratuvar parametrelerinin değişip değişmeyeceğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde 1 Ocak 2016 ve 1 Ocak 2019 tarihleri arasında akut gastroenterit tanısıyla yatan 0-17 yaş aralığında olan, ishali 14 gün veya daha kısa süreli olan, etyolojiye yönelik tetkikleri yapılmış olan ve akut faz belirteçlerinden en az ikisi çalışılmış olan vakalar dahil edildi. Hastalar, paraziter AGE'li hastalar ve viral AGE'li hastalar olarak, iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, hastanemizde yattığı ay, mevsim, yaşı, cinsiyeti; klinik bulguları, hastanın genel durumu, dehidratasyon derecesi, kusma durumu, ishal durumu (ishal sayısı günde 6 ve üzeri olması ya da 6'dan az olmasına göre), ishal süresi ve hastanede yatış süresi dosyalarından kayıt edildi. Hastaların laboratuvar verileri olarak, hemogram (WBC; White Blood Cell (lökosit sayısı), HGB; hemoglobin, ANS; absolü nötrofil sayısı, ALS; absolü lenfosit sayısı, AMS; absolü monosit sayısı, AES; absolü eozinofil sayısı, MCV; Mean Corpuscular Volume (Ortalama eritrosit hacmi) MPV; Mean Platelet Volume (Ortalama trombosit hacmi), PLT: Trombosit sayısı), biyokimya, CRP, idrar tetkikleri ve gaita tetkikleri (adenovirüs antijeni, rotavirüs antijeni ve E. histolytica adezin antijeni) sonuçları alındı. Veriler“SPSS 16.0 for Windows”istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi. Normal dağılıma uyan iki örneklemler İndependent T Testi, normal dağılım göstermeyen örneklemler için Mann-Whitney U Testi ve niteliksel verilerin analizinde ise Ki-kare Testi kullanıldı. İstatiksel analiz sonuçlarında p0,05). Viral AGE'lilerin %74,7'si iki yaşından küçüktü, bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,000). Paraziter AGE'ler, ağustos ve eylül aylarında; viral AGE'ler ise, aralık ayında daha sık görüldü, bu fark istatistiksel açıdan anlamlı değildi (p>0,05). Paraziter AGE'ler en çok yaz mevsiminde; viral AGE'ler ise en çok kış mevsiminde ortaya çıktı. Bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,01). Hastaların, genel durumu, dehidratasyon derecesi, günlük ishal sayıları, hastanede yatış süreleri açısından gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Viral AGE'li hastalarda, kusma şikâyeti daha çok görüldü, gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark vardı (p=0,021). Viral AGE'li vakaların ishalli gün sayıları daha uzundu ve bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,031). Paraziter AGE'li vakaların hemoglobin değerleri, daha yüksekti ve bu istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,004). Paraziter AGE'li vakaların MPV değerleri daha yüksekti ve bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,021). Viral AGE'li vakaların ALT ve AST değerleri, belirgin şekilde daha yüksekti ve bu yükseklik istatistiksel açıdan anlamlıydı (ALT için p=0,032, AST için p=0,020). Viral AGE'li vakaların sodyum (Na) değerleri daha yüksekti ve bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,026). Viral AGE'li vakaların, klor (Cl) değerleri daha yüksekti ve bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,000). Paraziter AGE'li vakaların ANS değerleri, daha yüksekti ve bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı (p=0,027). Paraziter AGE'li hastaların CRP değerleri, daha yüksekti ve bu istatistiksel açıdan da anlamlıydı (p=0,000). Vakaların, PLT, WBC, ALS, AMS, AES, üre, kreatinin, K, idrar dansitesi ve idrar pH değerleri arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada, paraziter AGE'li hastalarda, hemoglobin, MPV, ANS, CRP değerleri daha yüksek bulunurken; viral AGE'li hastalarda, kusma şikayeti, ishalli gün sayısı, ALT, AST, Na ve Cl değerleri daha yüksek bulundu. Paraziter AGE'li vakalar, daha çok yaz mevsiminde görülürken; viral AGE'li vakalar, daha çok kış mevsiminde ve sıklıkla 2 yaş altında görülmektedir. Bu çalışma ile kusma şikayeti, ishalli gün sayısı, mevsimsel farklılık ve hemoglobin, ANS, MPV, CRP, ALT, AST, Na ve Cl değerlerinin, AGE etyolojisini tahmin etmede bize yol gösterebilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastroenteritis, is an important public health problem and cause to the death of childrens who are younger than five years old all over the world. Gastrointestinal infections, are one of the most important health problems. The aim of this study is researching the changes in laboratory parameters and determining that can we make differential diagnosis for acute gastroenteritis or not with using laboratory tests and clinical parameters. Material and methods: Pediatric patiens hospitalized at Kahramanmaras Sutcu Imam University Medical Faculty Hospital Pediatrics Clinic between 1 january 2016 and 1 january 2019 dates with diagnosis of acute gastroenteritis whose ages were between 0- 17, diarrheas continued shorter than 14 days, laboratory tests done according to etiology, acute phase reactans studied at least two of them were included to our study. The patients were separated into two groups; patients with parasitic acute gastroenteritis and patients with viral acute gastroenteritis. Patients' demographic datas, the month, the season hospitalized in, age, sex, clinical findings, general condition of the patient, the degree of dehidration, vomiting, number of diarrhea in a day (six and more than six or less than six in a day), diarrhea duration and hospitalization duration were recorded into the system from patients' files. As the patients' laboratory datas, hemogram (WBC, HGB, ANC, ALC, AMC, AEC, MCV, MPV, PLT), biochemistry, CRP, urinalysis and stool tests (adenovirus antigen, rotavirus antigen and E. histolytica adhesin antigen) results were taken. Datas were analized with using“SPSS 16.0 for Windows”statistical package. Independent T test was used for two samples corresponding to normal distribution. Mann-Whitney U Test was used for two samples not corresonding to normal distribution. For analizing qualitative datas, was used Ki-kare Test. The results of statistical analyzes p0,05). Patients with viral acute gastroenteritis' %74,7 were younger than 2 years old, this difference was significant as statistical (p=0,000). Patients with parasitic acute gastroenteritis were seen more in august and september, patients with viral acute gastroenteritis were seen in december more, there was no significant difference for months as statistical (p>0,05). Patients with parasitic acute gastroenteritis were seen more in summer, patients with viral acute gastroenteritis were seen in winter more. This difference was significant as statistical (p=0,01). There was no significant difference between two groups for general condition of the patient, the degree of dehidration, number of diarrhea in a day, hospitalization duration as statistical (p>0,05). Vomiting was seen more in patients with viral acute gastroenteritis, there was significant difference as statistical between two groups (p=0,021). Patients with viral acute gastroenteritis' numbers of days with diarrhea, was longer and this difference was significant as statistical (p=0,031). Patients with parasitic acute gastroenteritis' hemoglobin values were higher and this was significant as statistical (p=0,004). Patients with parasitic acute gastroenteritis' MPV values were higher and this was significant as statistical (p=0,021). Patients with viral acute gastroenteritis' ALT and AST values were higher markedly and this was significant as statistical (for ALT p=0,032, for AST p=0,020). Patients with viral acute gastroenteritis' Na values were higher and this was significant as statistical (p=0,026). Patients with viral acute gastroenteritis' Cl values were higher and this was significant as statistical (p=0,000). Patients with parasitic acute gastroenteritis' ANS values were higher and this difference was significant as statistical (p=0,027). Patients with parasitic acute gastroenteritis' CRP values were higher and this was significant as statistical (p=0,000). There was no significant difference as statistical for the patients' PLT, WBC, ALC, AMC, AEC, bun, creatinin, K, urinary density ve urinary pH values (p>0,05). Conclusions: In this study, However patients with parasitic acute gastroenteritis' HGB, MPV, ANC, CRP values were higher; patients with viral acute gastroenteritis' vomiting, number of diarrhea in a day, ALT, AST, Na and Cl values were higher. Although patients with parasitic acute gastroenteritis, were seen more in summer; patients with viral acute gastroenteritis were seen in winter more and most of them were younger than 2 years old frequently. This study, shows us that we can use vomiting complaint, numbers of days with diarrhea, seasonal difference and HGB, ANC, MPV, CRP, ALT, AST, Na and Cl values for estimating the etiology of AGE.