Finansal krizlerin önlenmesinde Basel III kriterleri: Türk bankacılık sisteminde bir araştırma
Basel III criteria for preventing financial crisis: A Research in Turkish banking system
- Tez No: 576308
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM EREM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal krizler, Basel I, Basel II, Basel III, Financial crises, Basel I, Basel II, Basel III
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bankacılık sektörü her ne kadar politik akademik ve toplumsal eleştirilere maruz kalsa da sahip olduğu geçmiş ve deneyimleri göz önünde bulundurulduğunda diğer sektörlerden daha olgun bir sektör olmayı başarmıştır. Ayrıca teknoloji ve iletişimin artması ile finansal faaliyetlerin önemi artmış ve bu durum da bankacılık sektörünün öneminin artmasını sağlamıştır. Bankacılığın artan önemi sonucunda bankaların finansal yapılarının güçlü olması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Özellikle finansal krizlerin hem ulusal hem uluslararası etkileri dikkate alındığında bu durumun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Basel kriterleri getirdiği yenilikler ve yaptığı düzenlemelerle bankacılık sektöründe büyük öneme sahip olan bir uzlaşı olmuş ve uluslararası standartların belirlenmesine büyük katkılar sağlamıştır. Değişen ihtiyaçlar ve değişen koşullar neticesinde hazırlanan kriterler güncellenmiş veya yeni uygulamalara başvurulmuştur. Bu amaçla Basel I, Basel II ve Basel III hazırlanmıştır. Bu çalışmada Basel III kriterlerinin bankalara etkisini incelemek amacıyla belli bankalara ait finansal veriler kullanılarak analizler gerçekleştirilmiş olup finansal değişkenler arası ilişkiler incelenmiştir. Bu ilişkide, Basel III öncesi ve sonrasında, Faiz Gelirleri Büyüme (%) (Yıllık) , Krediler Büyüme (%), Piyasa Değeri / Defter Değeri, Hisse Başına Kari, Özsermaye / Aktifi, Aktif Karlılık (%) (Yıllık), Özsermaye Karlılığı (%) (Yıllık) oranlarında anlamlı derece bir farklılık olduğu görülmüştür. İstatistiksel olarak Basel III öncesi ve sonrasında Aktif Büyüme (%),Mevduat Büyüme, Net Kar Büyüme (%), Net Kar Büyüme (%) (Yıllık), Özsermaye Büyümesi (%),FK (Fiyat Kazanç), Piyasa Değeri, Krediler / Aktif, Kredilerden Alınan Faizler / Ortalama Krediler, Alınan Faiz Ücret, Komisyonlar Krediler Ortalama, Faiz Giderleri / Faiz Gelirleri finansal oranlarında anlamlı bir değişikliğin olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the banking sector has been subject to political academic and social criticism, it has had successful background compared to the other sectors considering its past and experiences. Moreover, with the increase of technology and communication, the importance of financial activities has been increased and this situation increased the importance of the banking sector. As a result of the increasing importance of banking, the financial structures of banks were required to be strong against crises. The importance of this situation will be better understood, especially considering the national and international impacts of financial crises. Basel criteria have had great importance in the banking sector with the innovations and regulations it has made and has made great contributions to the determination of international standards. As a result of changing needs and changing conditions, criteria have been updated or new applications have been applied. Basel I, Basel II and Basel III were prepared for this purpose. In this study, financial data of certain banks were analyzed in order to examine the effect of Basel III criteria on banks and the relations between financial variables were examined. In this relations these studies examined; Interest Income Growth (%) (Annual), Loans Growth (%), Market Value / Book Value, Share Earnings Per Share, Equity / Assets, Asset Profitability (%) (Annual), Equity Profitability (%) Before and After Basel III There was a significant difference in the (annual) rates. There is no significant change in these financial ratios; Statistical Growth before and after Basel III (%), Deposit Growth, Net Profit Growth (%), Net Profit Growth (%) (Annual), Equity Growth (%), FK (Price Earning), Market Value, Loans / Assets, Loans From Loans / Average Loans, Interest Fee Received, Commissions Loans Average, Interest Expenses / Interest Income.