Elmalarda zararlı lepidosaphes ulmi (L)(homoptera: diaspidae) (=virgül kabuklubiti)'nin Van ilinde yetiştirilen dört farklı elma çeşidi üzerindeki populasyon gelişmesinin saptanması üzerine çalışmalar
  1. Tez No: 57634
  2. Yazar: İSMAİL KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lepidosaphes ulmi Homoptera, Diaspididae, Golden, Starkrimson Deliciosus, Grany Smith, Starking, Konukçu tercihi, Lepidosaphes ulmi, Homoptera, Diaspididae, Golden, Starkrimson Deliciosus, Grany Smith, Starking, Host preference
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
öz Bu çalışmada, Van ilinde elma ağaçlarında önemli bir zararlı olan Lepidosaphes ultni (L) (Homoplera:Diaspididae)'nin laboratuvar koşullarında dört farklı (Starking, Golden, Grany Smith, Starkrimson Deliciosus) elma.çeşidi üzerinde yapılan denemelerde Golden ve Starkrimson Deliciosus çeşitlerini tercih etmediği ve bunlar üzerinde gelişme göstermediği, Starking ve Grany Smith çeşitleri üzerinde beslendiği ve yumurta bıraktığı saptanmıştır. L.ulmVyç hassas olduğu tespit edilen bu iki çeşit üzerinde yapılan çalışmalarda, ergin süresi daha uzun olan ve daha fazla yumurta bıraktığı Grany Smith çeşidini Starking çeşidine oranla daha fazla tercih ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out to determine the population development and host preference of Lepidosaphes ulmi (L.) on the four different apple varieties (Golden, Starking, Grany Smith and Starkrimson Deliciosus) which is as very important pest in Van province and also in Turkey. In conclusion Lepidosaphes ulmi (L.) developed on the apple varieties of Starking and Grany Smith in contrast didin't fed on Golden and Starkrimson Deliciosus.