Flow sitometri ile korunga gen bankası aksesyonlarınınçekirdek dna içeriği ve ploidi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of nuclear dna content and ploidy of sainfoinaccessions by flow cytometer
  1. Tez No: 576476
  2. Yazar: BUKET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Korunga Onobrychis spp, Çekirdek DNA İçeriği, Flow Sitometri, Sainfoin, Onobrychis spp, Nuclear DNA Content, Flow Cytometer, Ploidy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu yüksek lisans tezinde amaç, Western Regional Plant Introduction Station, Washington, ABD' den temin edilmiş olan toplam 210 korunga (88 Onobrychis viciifolia, 97 Onobrychis transcaucasica ve 23 Onobrychis arenaria) aksesyonunun çekirdek DNA içeriklerini flow sitometri ile ilk defa belirlemek ve elde edilen çekirdek DNA bilgisinden yararlanarak aksesyonların ploidi düzeyleri ile varsa akseyonlarda tür ve varyete karışıklıklarını saptamaktır. Çalışmada örnekler genç ve sağlıklı bitkilerden alınan taze yaprak dokuları, floresan boya olarak propidium iodide ve internal standard olarak Vicia sativa (cv. nülifer) kullanılarak hazırlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre araştırmada kullanılan Onobrychis viciifolia aksesyonlarının ortalama 2C çekirdek DNA içeriği 2.64 pg (2.49pg-2.78 pg); Onobrychis transcaucasica aksesyonlarının ortalama 2C çekirdek DNA içeriği 2.65 pg (2.53pg- 2.77pg); Onobrychis arenaria aksesyonlarının ortalama 2C çekirdek DNA içeriği 2.63 pg (2.52 pg-2.75 pg) olarak belirlenmiştir. Türlerin ortalama 2C DNA içerikleri birbirine benzer bulunmuştur. Tür içerisinde yer alan aksesyonların ortalama 2C çekirdek DNA içerikleri arasındaki farklılıklar ise istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Aksesyonların çekirdek DNA içerikleri ile ploidi düzeylerini ilişkilendirmek amacıyla kromozomları sayılan tüm genotiplerin 2n=4x=28 kromozom sayısına sahip oldukları belirlenmiştir. Bundan dolayı çalışmada incelenen korunga koleksiyonu içerisinde yer alan tüm aksesyonların tetraploid oldukları kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine nuclear DNA content of 210 sainfoin (88 Onobrychis viciifolia, 97 Onobrychis transcaucasica and 23 Onobrychis arenaria) accessions obtained from Western Regional Plant Introduction Station, Washington, USA by flow cytometer and use the information to determine ploidy and purity of the accessions. Based on the results of the study, it is determined that the mean 2C nuclear DNA content of the O. viciifolia accessions is 2.64 pg (2.49 pg -2.78 pg), the mean 2C nuclear DNA content of the O. transcaucasica accessions is 2.65 pg (2.53 pg -2.77 pg), the mean 2C nuclear DNA content of the O. arenaria accessions is 2.63 pg (2.52 pg -2.75 pg). The mean 2C DNA contents of species were very similar. However, the mean 2C nuclear DNA content of accessions within the species were statistically different. Chromosomes of the some plants were counted by microscope in order to correlate 2C DNA contents of the accessions with their ploidy levels and it was found out that all the plants used in cytological investigations had 2n = 4x = 28 chromosomes. Therefore, it was accepted that all the accessions in the sainfoin collection screened in this study by flow cytometer had 2n = 4x = 28 chromosomes indicating they were tetraploid.