XX. yüzyılda batı Afrika'daki eski Fransız sömürgelerinde hükümet darbeleri (Gine'de Sekou Toure örneği)
XX. government impact in old French colonies in west Africa in the 21th century (Example of Sekou Toure in Guinea)
- Tez No: 576736
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Coup, Africa, West Africa, Ancient French colonies, Guinea, Sekou Toure, France
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Afrika büyük doğal zenginliklere sahip bir kıtadır. Sanayileşen Avrupa ülkeleri ve Amerika, köle ticareti vasıtasıyla ekonomileri için gerek duydukları insan gücünü Afrika kıtasının siyahî insanlarından sağlamaya başlamışlardır. Avrupalı güçlerin açgözlülüğünün bir neticesi olarak sömürgecilik ve köle ticaretinin dünya siyasetinde önem kazanmaya başlaması Afrika kıtası için ileride çekecek olduğu acıların başlangıcını oluşturmuştur. Berlin Konferansı'nda (1884-1885) Afrika kıtası adeta bir pasta gibi görülmüş ve bu pasta kendi aralarında hiyerarşik düzen içerisinde paylaştırılmaya başlanmıştır. Berlin Konferansından itibaren Afrika'nın çeşitli bölgelerinde sömürge sistemleri kurulmaya başlanmıştır. Afrikalı ülkelerin Avrupa sömürgeciliğinden kurtulup bağımsızlıklarını kazandıkları andan itibaren başları dertten kurtulmamıştır. Bağımsızlıklarını kazanan ülkelerde en yaygın görülen siyasî olay, hem devletlerin hem de halkların hayatlarını ve geleceklerini olumsuz etkileyen darbeler olmuştur. Bu çerçevede çalışmamızda, Batı Afrika'da bir Fransız sömürgesi olan ve daha sonra bağımsızlığını kazanan Gine Cumhuriyetinin ilk yılları esas alınarak bölgedeki darbe olgusu derğerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu Gine Cumhuriyetinin ilk yılları ise Sekou Toure'nin iktidarda olduğu yıllardır. 28 Eylül 1958 referandumu sırasında Fransa'ya hayır diyerek ülkesinin bağımsızlığını kazanmayı başaracak olan Sekou Toure, Fransa'nın Afrika'daki en büyük düşmanlarından biri olmaya başlayacaktır. Bu nedenle Degaulle'nin danışmanı olan Jacques Foccart'ın yönettiği çok güçlü bir ağ olan Françafrique için Batı Afrika'da etkisiz hale getirilmesi gereken ilk hedef Sekou Touré olmuştur. 1959 yılında gerçekleşen Persil operasyonu ve buna müteakip 1960, 1970 yıllarındaki darbe girişimlerin ardından, Sékou Touré rejimide gittikçe radikalleşmeye başlayacak ve şüpheli olarak gördükleri kişileri tutuklanmaya ve idam etmeye başlayacaktır. Böylece Sékou Touré'nin Ginesi ile Batılı güçler arasında yıllarca sürecek olan gerginlikler dönemi başlayacaktır. Sékou Touré 1984 yılında öldüğünde, Albay Lansana Conte liderliğinde, bir askeri grup, darbeyle iktidara gelecek ve 2008'e kadar iktidarda kalacaktır. Bağımsızlığından bu yana, Gine'nin yaşadığı olayların toplum üzerinde çok büyük etkileri olmuştur. Anahtar kelime : Darbe, Afrika, Batı Afrika, Eski Fransız sömürgeleri, Gine, Sekou Toure, Fransa.
Özet (Çeviri)
Africa is a continent with enormous natural wealth. Industrialized European countries started to provide the manpower they needed for their economies through the slave trade from the black people of the African continent. As a consequence of the greed of the European powers, colonialism, slavery and slave trade became more important in world politics, which would be the beginning of the future suffering for Africa. At the Berlin Conference (1884-1885), the African continent was seen as a cake and began to be divided among themselves in a hierarchical order. After the Berlin Conference, colonial systems have been established in various parts of Africa. From the moment African countries gained independence from European colonialism, they didn't get rid of problems. After gaining independence, the most common political event in their countries were the coups that negatively affected the lives and future of both states and people. In this context, our study aims to understand the phenomenon of the coup in the region based on the first years of the Republic of Guinea, which was a French colony in West Africa and later gained its independence. The first years of this Guinea Republic were the years when Sekou Toure was in power. Sekou Toure, who won the independence of his country by saying no to France during the 28 September 1958 referendum, will become one of the France's greatest enemies in Africa. For this reason, the first target to be neutralized in West Africa for Françafrique which was a powerful network led by Degaulle's advisor Jacques Foccart, was Sekou Touré. Following the Persil operation in 1959 and subsequent coup attempts in the 1960s and 1970s, the Sékou Touré regime will also gradually become radicalized and begin to arrest and execute those whom they consider suspicious. Thus, the period of tensions between Sékou Touré's Guinea and Western powers began for years. When Sékou Touré died in 1984 under the leadership of Colonel Lansana Conte, a military group would come to power by coup and remain in power until 2008. Since its independence, events in Guinea have had enormous impact on society.