Gaziantep'teki Morus alba L. (ak dut), Paulownia tomentosa L. (Prensen ağacı) ve Quercus robur L. (saplı meşe) polenlerinin morfolojisi ve alerjik protein konsantrasyonlarının belirlenmesi
Determination of allergic protein concentrations inpollen and pollen morphology of Morus alba L., Paulowniatomentosa L. and Quercus robur L. in Gaziantep
  1. Tez No: 576813
  2. Yazar: ASİYE GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. IŞIK DİDEM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allerji, Polen, Ak Dut, Saplı Meşe, Prenses Ağacı, Allergen, Pollen, Morus alba L, Quercus robur L, Paulownia tomentosa L
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
İmmün sistemi tetikleyen ve alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan antijen ve türevleri, alerjen olarak isimlendirilir. Birçok uçucu alerjenler genellikle 15-50kDa arasında bulunan ve suda çözünebilen proteinler veya glikoproteinlerdir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda birçok farklı kaynaktan alerjen proteinleri saflaştırılmış ve tanımlanmıştır. Protein yapısına sahip olan hemen her şey alerjen özelliği gösterebilir ve her alerjen kaynağı çok fazla sayıda alerjik yapı içerebilir. Bu çalışma kapsamında Gaziantep ilinde yaygın olarak peyzaj amaçlı kullanılan Ak Dut (Morus alba L.), Saplı Meşe (Quercus robur L.) ve Prenses Ağacı (Paulownia tomentosa L.) Polenlerinin alerjenik olabilecek protein konsantrasyonları araştırılmıştır. Polen örnekleri disseminasyon dönemlerinde (Nisan-Mayıs ayları) toplanmıştır ve ekstre edilmiştir. Ekstre edilen polen proteinlerinin konsantrasyonları belirlenmiş ve klinik uygulamalarda hazır olarak kullanılan standart alerjen kitlerin protein konsantrasyonları ile kıyaslanmıştır. Sonuçlar değerlendirilmek üzere kaydedilmiştir. Polen protein konsantrasyonlarının belirlenmesinde BCA Protein Assay Kit kullanılmıştır. Kit içeriğindeki protokol doğrultusunda yapılan çalışmada polen örneklerinin belirli oranda dilüe edilerek hazırlanan solüsyonları 562 nm dalga boyunda spektrofotometre cihazı (Thermo Multiskan Go) ile ölçülmüş ve konsantrasyonlar (µg/ml) belirlenmiştir. Böylece alerji panellerinin genişletilmesi için yürütülecek çalışmalara bir temel oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Antigens and their derivatives, which trigger the immune system and cause allergic reactions, are called allergens. Many volatile allergens are water-soluble proteins or glycoproteins, usually between 15 and 50 kDa. To date, allergen proteins from many different sources have been purified and identified. Almost anything that has a protein structure can show allergenic properties and every allergen source can contain a large number of allergic structures. Within the scope of this study, the concentrations of protein which may be allergenic to the pollen of Morus alba L., Quercus robur L. and Paulownia tomentosa widely used for landscaping in Gaziantep province were investigated. Pollen samples were collected and extracted during dissemination periods (April to May). Concentrations of extracted pollen proteins were determined and compared to protein concentrations of standard allergen kits ready for use in clinical practice. The results were recorded for evaluation. BCA Protein Assay Kit was used to determine pollen protein concentrations. In the study carried out in accordance with the protocol of the kit, the solutions prepared by diluting pollen specimens were measured with a 562 nm wavelength spectrophotometer (Thermo Multiskan Go) and concentrations (μg / ml) were determined by the equation. The panel was purged of a basis for work to be done to expand the panel.