Bartın yöresinde kavak dal ve gövdelerinde zarar yapan funguslar
Damages on branches and stem on popular in Bartın area
- Tez No: 57694
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇANAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavak, kavak fungusları, patojen, zarar, tanım, yayılış, Poplar, poplar fungi, damage, patogen, identification, distribution. Science
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ülkemizde giderek artan odun açığının kapatılmasının tek yolu hızlı gelişen türlerden yararlanmaktır. Bu yüzden özellikle kavağın diğer ağaç türlerine göre ayrı bir konumu vardır. Çalışmada kullanılan fungusların ve çürümüş odun materyallerinin toplanması, incelenmesi ve tespit edilen fungus türlerinin tanınmasında yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanılmıştır. IVÖZET (devam ediyor) Çalışmalar sonunda Bartın yöresinde dikili ve kesilmiş kavak dal ve gövdelerinde zarar yapan 12 fungus türü saptanmıştır. Bu türler 2 takım ve 6 familyaya dahildir. TAKIM: POLYPORALES Familya : Polyporacea Polyporus versicolor L.ex Fr. Polyporus rhaedes Pers. Fomes igniarius (L.) Gill. Forms fomentarhis (L.) Fr. Ganoderma applanatum (Pers. ) Pat. Familya: Stereaceae Stereum purpureum (Pers. ex Fr.) Fr. TAKIM: AGARICALES Familya: Coprinaceae Coprinııs disseminatus (Pers.) Fr. Familya: Tricholomataceae Pleurotııs ostreatus Jacq. Flamullina velutipes (Fr.) KummerOZET( devam ediyor) Pleurotus cornucopiae (?) Familya: Schizophyllaceae Schizophyllum commune Fr. Familya: Crepidotaceae Crepidotus mollis Fr. Çalışmada saptanan türlerden bugün için yörede önemli zarar yapanlar mevcut değildir. Ancak kavak odununun süratle bozulması saprofit fungusların önemini arttırmaktadır. Bu fungus türlerinin diğer yapraklı türler üzerinde çok önemli zararlar yaptığı göz önüne alındığında kavak için de potansiyel bir tehlike arzettikleri ortadadır.
Özet (Çeviri)
It's only way to cause a cease, wood deficiency is benefit from fast growing species in our country. For this reason, particularly Poplar has a difference from other species. For collection of our materials from the field and also for identification of our fungi species, we used the last publications. At the end of our study in Bartın area, we confirmed 12 fungi species on Poplar. VIIABSTRACT ( continued) These are belong to 2 orders and 6 family. The species are: ORDER: POLYPORALES Family : Polyporacea Polyporus versicolor L.ex Fr. Polyporus rhaedes Pers. Fomes igniarius (L.) Gill. Fomes fomentarius (L.) Fr. Ganoderma applanation (Pers. ) Pat. Family: Stereaceae Stereum piirpuream (Pers. ex Fr.) Fr. ORDER: AGARICALES Family: Coprinaceae Coprimts disseminatas (Pers.) Fr. Family: Tricholomataceae Plearotus ostreatus Jacq. Pleurotus cornucopiae (?) Flamullina velutipes (Fr.) Kummer vmABSTRACT ( continued) Family: Schizophyllaceae Schizophyllum commune Fr. Family: Crepidotaceae Crepidotus mollis Fr. Damages from the species studied in this work, have not been detected in Bartın region. However, the rapid decay of poplar logs increases the importance of saprophyt fungi. Considering the damages of these fungi on other species of broadieaved trees, it can be clearly seen that patogens have potential hazards on poplar, also.