Yüksek basınçlı hava patlamalı kazı teknolojisinin dik damarlarda uygulanabilirliğinin araştırılması
Investigation of the applicability of high pressure air blasting technology at steep seams
  1. Tez No: 57693
  2. Yazar: KEBİRE KEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ALİ AKÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek basınçlı havalı kırıcı, yüksek basınçlı hava ile kazı, Armstrong”havalı kırıcı, arakatlı üretim yöntemi, High pressure air breaker, Armstrong”air breaker, breaking with high pressure air, sublevel mining
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada, öncelikle dik damarlarda uygulanan alternatif üretim yöntemleri ve son günlerde Zonguldak Kömür Havzasında dik damarlarda uygulanan Yüksek Basınçlı Hava Patlatmalı Kazı Teknolojisi ve değişik uygulamaları ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Daha sonra; Karadon ocaklarında Çay ve Domuzcu damarlarında sistemin uygulamaları incelenmiştir. Gözlem sonuçlarına dayanılarak; delik boyu ve eğimi, delikler arası mesafe ve delik boyu, delik içi kırma ünitesi sayısı ve kesme plakası kalınlığı seçimi, basınç miktarı ve kuma ünitesi sayısı arasında ilişkiler kurulmuştur. Ayrıca uygulamalar sırasında karşılaşılan sorunlar açıklanmıştır. 111Bunların yanısıra, YBHPK sisteminin uygulandığı Çay panosunun, ANŞ mekanize kazı sisteminin uygulandığı Domuzcu Piçi panosunun ve Klasik kazı yöntemiyle çalışılan bir ayağın maliyetleri hesap edilmiş ve üç uygulamanın sonuçları birbirleriyle karşılaştırılmışım Sonuç olarak, YBHPK sisteminin sağladığı faydalar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, alternative coal production methods which have been applied to the steep seams are reviewed. Then,“High Pressure Air Blasting Technology”(HPABT) which has recently been applied to the steep seams in Zonguldak Basin and various applications of the system are introduced in detail. The applications of the system in Çay and Domuzcu coal seams at Karadon Colliery are examined. Based on the observations, some relationships have been determined between the following parameters: Lenght and inclination of the blasting holes, spacing and lenght of the holes, shear disk thickness and number of breaking units, air pressure and number of breaking units. Also, the problems encountered in the field practices are explained and discussed.In terms of economics, the cost of three diffrent production methods (i.e., HPABT at Çay panel, ANSCH mechanized production at Domuzcu seam and a conventional coal winning by jackhammcrs and hand pick.) have been calculated and compared. Finally, the benefits of the HPAB Technology are discussed.