Bazı bitkilerden elde edilen özütlerin baculovirüs'e etkilerinin araştırılması
- Tez No: 57715
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Baculovirus, Bitki Ekstraktı, Antiviral V
 - Yıl: 1995
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmada ürtica dioica, Hypericum androsaemum, Nerium oleander, Prunus laurocerasus, Aconitum nasutum, Laurus nobilis, Rhododendron caucasicum, Olea europaea, Punica granatum ve Daphne glomera bitkilerinden elde edilen kaba bitki ekstraktlarının baculovirus replikasyonu üzerindeki etkileri Spodoptera frugiperda hücre kültüründe çalışılmıştır. Bitki ekstraktlarının virüs replikasyonu üzerindeki etkileri: mikroskobik olarak, üretilen virüs konsantrasyonu bakımından ve protein sentezi yönünden araştırılmıştır. Sonuç olarak ü_. dioica, H. androsaemum, L. nobilis, A. nasutum ve R. caucasicum bitkilerinden hazırlanmış ekstraktlarm 74 vg/ml yoğunluğundaki solüsyonlarının baculovirus üzerine etkili olduğu bulunmuştur. Buna karşılık, N. oleander, P. laurocerasus, P. granatum, O. europaea ve ve D. glomera bitkilerinden elde edilen ekstraktlarm 74 Vg/ml konsantrasyonundaki solüsyonları virüs replikasyonu üzerine etkili olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte U^ dioica, H. androsaemum, L. nobilis, A. nasutum ve R. caucasicum bitki ekstraktları virüs üretimini azaltırken, N. oleander, P. laurocerasus, P. granatum, 0. europaea ve D. glomera bitki ekstraktları virüs üretimini arttırmaktadır. öte yandan enfekte olmuş hücrelerde en yoğun olarak bulunan polihidrin proteini, U. dioica, H. androsaemum, L. nobilis, A. nasutum ve R. caucasicum bitki ekstraktlarıyla olumsuz yönde etkilenirken, N. oleander, P. laurocerasus, P. granatum, O. europaea ve D. glomera bitki ekstraktlarının uygulanmasıyle bu proteinin sentezinde artma olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the crude extracts of Drtica dioica, Hypricum androsaemum, Nerium oleander, Prunus lauracerasus, Aconitum nasutum, Laurus nobilis, Rhododenron caucasicum, Olea europaea, Punica granatum and Daphne glomera were investigated on the baculovirus replication in Spodoptera frugiperda cell culture. The effects of the plant extract on the virus replication: were investigated for microscopical change, change in the progeny virus concentration and viral proteins' synthesis. As a result of this study, 74 yg/ml of the extract of D. dioica, H. androsaemum, L. nobilis, A. nasutum and R. caucasicum plants was found to be effective on baculovirus. Oh the contray, 74 vg/ml of the extract of N. oleander, P. laurocerasus, P. granatum, 0. europaea and D. glomera plants had not effect on baculovirus replications. While the extracts from U. dioica, H. androsaemum, L. nobilis, A. nasutum and R. caucasicum had inhibitory effect on the virus production, the extracts from N. oleander, P. laurocerasus, P. granatum, 0. europaea and D. glomera had enhancing effect on the virus production. On the other hand, polyhedrin synthesis, most abundantly found protein in infected cell, was inhibited from D. dioica H. androsaemum, L. nobilis, A. nasutum and R. caucasicum extracts, however, application of extract from N. oleander, P. laurocerasus, P. granatum, 0. europaea and D. glomera plants increased significantly the synthesis of this protein. Key words : Baculovirus, Plant extract, Antiviral VI