Irak Musul ili'nde hane halklarının tavuk eti tüketim düzeyi ve tüketim alışkanlıklarının tespiti üzerine bir araştırma
A research on the determination of household chicken meat consumption level and consumption habits in Mosul provience, iraq
- Tez No: 577189
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tavuk Eti, Tüketim, Musul, Irak, Chicken Meat, Consumption, Mosul, Iraq
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Irak, Musul İli'nde hane halklarının tavuk eti tüketim düzeylerini ve tüketim davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın verilerini temin etmek amacıyla anket yapılacak hane halkı sayısı“Ana Kitle Oranlarına Dayalı Kümelendirilmemiş Tek Aşamalı Basit Tesadüfi Olasılık Örnekleme”yöntemine göre belirlenmiştir. Anketler 2018 yılı Temmuz-Ağustos aylarında Musul İli'nde 96 hane halkı ile yüz yüze yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; incelenen ailelerde ortalama birey sayısı 4,74 kişi olarak belirlenmiştir. Nüfusun %44,18'inin üniversite mezunu olduğu tespit edilmiştir. Ailelerin aylık ortalama geliri 1.192.395,83 dinar, toplam harcaması 591.406,25 dinar ve gıda harcaması 272.933,98 dinar olarak saptanmıştır. İncelenen ailelerde aile başına ortalama aylık tavuk eti tüketim miktarı 8,45 kg olup, kişi başına ise 1,78 kg olarak bulunmuştur. Tavuk eti tüketim düzeyinin farklı gelir gruplarında değişiklik gösterdiği ve tüketicilerin gelir düzeyine bağlı olarak tavuk eti tüketim düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir. Tüketicilerin büyük bir kısmı tavuk eti tüketimini tercih etmiştir. Ailelerin tavuk eti tüketim miktarı ile gelir düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İncelenen hane halklarının tavuk etini daha çok (%77,05) sağlıklı olduğu için tercih ettikleri tespit edilmiştir. Ailelerin tavuk eti tüketim sıklığı incelendiğinde, tüketicilerin %52,08'inin haftada 2-3 kez tükettiği gözlenirken, %26,04'ünü haftada 1 kez, %14,58'ini 15 günde bir kez ve %7,29'unu ise ayda 1 kez tavuk eti tükettiği tespit edilmiştir. Ailelerin en fazla (%59,38) tavuk etini süper marketten satın aldıkları belirlenmiştir. Tüketicilerin ortalama %62,50'si tavuk etini bütün tavuk olarak satın alırken, %37,50'si parça halinde satın aldıkları tespit edilmiştir. Tavuk etinde en çok tercih edilen kısmın %59,38 oranı ile göğüs eti, %33,33'ü but eti ve %7,29 ise kanat etidir. Hane halklarının büyük bir kısmının (%78,13) tavuk eti ile ilgili olumsuz haberlere rastlamış oldukları belirlenmiştir. Bu haberler sonrasında ailelerin %49,33'ünün tavuk eti tüketimlerini azalttığı tespit edilmiştir. Hane halklarının, tavuk eti satın alma tercihlerini etkileyen faktörlerden, sırasıyla, hijyen, tazelik ve renk faktörlerine çok önem verdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate chicken meat consumption levels and consumption behaviours of households in Mosul province, Iraq. In order to provide the data of the study, the number of households to be surveyed was determined according to the method of“Non-Clustered Single Stage Simple Random Probability Sampling Based on Main Population Ratios”. The surveys were conducted face-to-face with 96 households in Mosul Province in July-August 2018. According to the results of the research; The average number of individuals was 4,74. It has been determined that 44,18% of the population waz university graduates. The average monthly income of the families was 1.192.395,83 dinars, the total expenditure was 591.406,25 dinar, and the food expenditure was 272.933,98 dinars. Per family in examined families average monthly consumption of chicken meat was 8,45 kg and 1,78 kg per person. It was determined that chicken meat consumption level varies in different income groups, and chicken meat consumption levels increased depending on the income level of consumers. Most of the families preferred to use chicken meat. There is a clear correlation between the families' incidence and the rate of income. Most of the chickens surveyed were diagnosed with high fat content (77,05%). When the frequency of chicken meat consumption of the families was examined, it was observed that 52,08% of the consumers consumed 2-3 times a week, 26,04% once a week, 14,58% once every 15 days and 7,29% once a month. It was determined that families purchased the highest amount of chicken meat (59,38%) from the supermarket. It was determined that 62,50% of the consumers buy chicken meat as whole chicken, while 37,50% buy it in pieces. The most preferred part of chicken meat is breast meat with 59,38%, 33,33% is leg meat and 7,29% is wing meat. A large portion (78,13%) of Hane's population has been reported to have been exposed to unhealthy news related to cats. After these news, it was determined that 49,33% of families reduced their consumption of chicken meat. It was determined that households give great importance to hygiene, freshness and color factors, respectively, among the factors affecting their buying preferences for chicken meat.