Investigation of some antioxidant parameters in children patients with leukamia in Mosul city
Musul ilinde lösemili çocuk hastalarda bazı antioksidan parametrelerin araştırılması
- Tez No: 688611
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALTUN, DOÇ. DR. MUSTAFA SALİM İBRAHİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Lösemi, Iraklı hastalar, Antioxidant, Leukemia, Iraqi patients
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Irak'taki lösemi hastaları bazı serum antioksidanlarının katalaz (CAT), süper oksit dismutaz (SOD), glutatyon (GSH), C Vitamini, albümin, ürik Asit, çinko (Zn) ve bakır (Cu) düzeylerinin değerlendirilmesini içermektedir. Çalışmanın amacı, lösemi hastası olan Iraklı hastaların kan serumundaki bazı antioksidanların seviyesini değerlendirmektir. Lösemi ve bazı antioksidan parametreler arasındaki ilişkiyi bilir, doktora hastanın tedavisini değiştirmek için bir görselleştirme verebilir ve antioksidanların durumuna odaklanabilir. Çalışmaya alınan hastalar, İbnü'l-Esir Eğitim Hastanesine gelen lösemi hastalarından rastgele seçilecektir. Araştırmaya dahil edilen lösemili hasta sayısı 80 yaşları 4 ay ile 14 yaş arasında, anne-babalarından onay alınarak ve aynı yaş seviyelerinde sağlıklı görünen diğer 40 kişi araştırıldıktan sonra bulundu. Kontrol grubu olarak. Sonuçlar, kontrole kıyasla lösemili hastalarda P ≤ 0,05'te tüm düzeylerinde albumin istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu gösterdi ve ayrıca tüm P ≤ 0,05 Vit C düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma vardır. Ancak P ≤ 0,05'te çalışma grupları arasında albümin düzeyinde anlamlı olmayan değişiklikler vardır.
Özet (Çeviri)
This study included assessing the level of some serum antioxidants levels Catalase (CAT), Superoxide dismutase (SOD), Glutathione (GSH), Vitamin C, Albumin, Uric Acid, Zinc (Zn), and Copper (Cu) in Iraqi patients suffering from leukemia. The aim of the study is to assess the level of some antioxidants in the blood serum of Iraqi patients suffering from leukemia. Know the relationship between leukemia and some antioxidant parameters, may give to the doctor a visualization to modify the treatment of the patient and focus on the status of antioxidants. Patients in the study will be randomly taken from leukemia patients that coming to Ibn AL-Athir Teaching Hospital. It was found after investigating the number of patients with leukemia, where it was included (80) male and female cases their ages between (4 months and 14 years) after taking approvals from their parents, and other 40 persons healthy apparent in same age levels as the control group. The results showed there is a statistically significant increase in the levels all (Albumin), at P ≤ 0.05 in patients with leukemia compared with control, and also there is a statistically significant decrease in the levels all at P ≤ 0.05 (Vitamin C), but it is a non-significant in the level of albumin between study groups at P ≤ 0.05.