Gebelerin sağlık okuryazarlığı düzeyi ile travmatik doğum algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between pregnancy health literacy level and traumatic birth perception
- Tez No: 577321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebe, Sağlık Okuryazarlığı, Travmatik Doğum Algısı, Health Literacy, Pregnancy, Traumatic Birth Perception
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma gebelerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile travmatik doğum algısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Obstetri Polikliniği'ne başvuran gebeler oluşturmaktadır. Örneklemini ise evrendeki birey sayısı bilinmediği durumlarda kullanılan örneklem büyüklüğü formülüyle hesaplanan 384 gebe oluşturmkatadır. Veriler“Gebe Tanıtıcı Bilgi”,“Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32”ve“Travmatik Doğum Algısı Ölçeği”formlarıyla toplanmıştur. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, Student-t testi, tek yönlü Anova testi, Pearson korelasyon ve çoklu lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma kapsamındaki gebelerin sağlık okuryazarlığı % 44'ü yetersiz, %43.5'i sorunlu-sınırlı, %12.5'i de yeterli düzeydedir. Çalışmada sağlık okuryazarlık düzeyi ''mükemmel'' olan gebe bulunmamaktadır. Gebelerin %14.1'nin düşük, %56.8'inin orta, %27.1'inin yüksek ve % 2.1'inin çok yüksek düzeyde travmatik doğum algısına sahip olduğu saptanmıştır. Gebelerin sağlık okuryazarlığı toplam puan ortalaması 25.76 ±6.15; travmatik doğum algısı toplam puan ortalaması ise 70.49±10.43'tür. Gebelerin sağlık okuryazarlığı toplam puan ortalaması ile travmatik doğum algısı puanı arasında negatif yönde bir ilişki saptanmıştır (p=000, r=-0.23). Travmatik doğum algısı puan ortalaması ile; sağlık okuryazarlığı ölçeğinin alt boyutları olan“sağlıkla ilgili bilgiye ulaşma”(p=.000, r=-0.19),“sağlıkla ilgili bilgiyi anlama”(p=.000, r=-0.18),“sağlıkla ilgili bilgiyi değerlendirme”(p= 0.01, r= -0.11),“sağlıkla ilgili bilgiyi kullanma”(p=000, r=-0.28), "hastalıklardan korunma ve sağlığın geliştirilmesi (p=000, r=-0.21)'' ve ''tedavi ve hizmet'' (p=000, r=-0.19) puan ortalaması arasında negatif yönde bir ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda gebelerin sağlık okuryazarlığı düzeyi ile travmatik doğum algısı arasında negatif yönde ilişki saptanmıştır. Sağlık okuryazarlığı düzeyinin yükseltilmesi, doğumun travmatik algılanmasını önleyebilecektir.
Özet (Çeviri)
This study has a descriptive design and aimed to examine the relationship between health literacy levels of pregnant women and their traumatic birth perceptions. The population of the study consisted of pregnant women who applied to Karadeniz Technical University Farabi Hospital Obstetrics Policlinic. The sample was composed of 384 pregnant women calculated using infinite population formula. The data were collected using the ''Pregnancy Information Form'', the ''Turkish Health Literacy-32 Scale'' and the ''Traumatic Birth Perception Scale''. To evaluate the data, percentage, mean, Student t-test, one way ANOVA, Pearson correlation and multiple linear regression analysis were used. The findings showed that 44 %, 43.5% and 12.5% of pregnant women had an inadequate, problematic-limited and adequate level of health literacy respectively. There was no woman in the study who had an excellent level of health literacy. It was also found out that 14.1% of the pregnant women had low, 56.8% moderate, 27.1% high and 2.1% a very high level of traumatic birth perceptions. The mean total score of health literacy was 25.76 ± 6.15 and the mean total traumatic birth perception was 70.49 ± 10.43. A negative correlation was found between the total mean score of health literacy and traumatic birth perception scores (p=000, r=-0.23). In addition, a negative correlation was also determined between mean traumatic birth perception score and sub-dimensions of health literacy scale such as“access to health information”(p=.000, r=-0.19),“understanding of health information”(p=.000, r=-0.18),“assessing health information”(p=0.01, r=-0.11),“using health information”(p=000, r=-0.28),“protection from diseases and health promotion”(p=000, r=-0.21) and“treatment and service”(p=000, r=-0.19). In conclusion, a negative relationship was determined between women's health literacy levels and their traumatic birth perceptions. Increasing the level of health literacy will prevent the traumatic perception of birth.