Dört haftalık solunum kası antrenmanının bisikletçilerde yarış süresi ve performansa etkisi
The effect of four week respiratory muscle training on race time and performance in cyclers
- Tez No: 577355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bisiklet ve solunum, Solunum kas antrenmanı, bisikletcilerde performans, Cycling and respiration, Respiratory muscle training, performance in cyclists Ömür KESKİNER, Master Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, June-2019
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bisikletçilerde dört haftalık solnum kası antremanının yarış süresi ve performans üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya Samsun ilinde düzenli olarak haftalık en az 150 kilometre bisiklet kullanan 20-28 yaş aralığında ki 20 gönüllü bisikletçi katılmış ve 10 kontrol (24,50±3,21 yıl, 1,75±4,37 cm, 75,75±5,62 kg, 24,08±1,86 kg/m2) ve 10 deney grubu (yaş 26,00±2,16 yıl, boy 176,10±4,72 cm, vücut ağırlığı 73,10±6,51 kg, VKİ 23,55±1,45 kg/m2) olarak 2'ye ayrılmıştır. Katılımcıların akciğer kapasitelerinin ölçümü için MGC Diagnostics Marka (CPFS/D USB tm) Spirometre cihazı, solunum kas kuvvetleri de CareFusion marka MicroRPM (Micro Medical, Kent, UK) kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların aerobik kapasiteleri Yo-yo IRT 1 testi ile belirlenmiştir. Solunum kas antrenmanı (SKA) POWERbreathe® (IMT Technologies Ltd. Birmingham, UK) cihazı ile yaptırılmıştır. Bulgular: Solunum kası antrenmanı sonrasında MİP (% 19,30), MEP (% 19,02) ve MVV (%17,91) değerlerinde artış olduğu, VO2maksta %7,01 ve 25 km bisiklet sürelerinde 2,16 dakika gelişim (%-5,58) olduğu bulundu. Kontrol grubunda ise düzenli antrenman yapmaya bağlı olarak daha düşük yüzdelerde artış olduğu gözlendi. Sonuç: Elde edilen bulgulara göre bisikletçilerde yarış sezonuna başlamadan önce bisiklet antremanın yanında SKA yapılması antrenörlere ve sporculara önerebiliriz. Dört haftalık antrenmanla gelişen solunum fonksiyonları ve kas kuvvetini yarış sezonu içerisinde de koruyabilmesi bakımından haftada 2 kez SKA yaptırılmasını önerebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of four-week solnum muscle training on race duration and performance in cyclists. Materials and Methods: 20 volunteer cyclists aged between 20-28 who regularly ride at least 150 kilometers of bicycles participated in the study and 10 controls (24.50 ± 3.21 years, 1.75 ± 4.37 cm, 75, 75 ± 5,62 kg, 24,08 ± 1,86 kg / m2) and 10 experimental groups (age 26,00 ± 2,16 years, height 176,10 ± 4,72 cm, body weight 73,10 ± 6 years). , 51 kg, BMI 23.55 ± 1.45 kg / m2). MGC Diagnostics (CPFS / D USB tm) Spirometer was used to measure the lung capacity of the participants and respiratory muscle strength was measured using CareFusion brand MicroRPM (Micro Medical, Kent, UK). The aerobic capacity of the participants was determined by Yo-yo IRT 1 test. Respiratory muscle training (SKA) was performed with POWERbreathe® (IMT Technologies Ltd. Birmingham, UK). Conclusion: There was an increase in MIP (19,30%), MEP (19,02%) and MVV (17,91%) values after breathing muscle training, 7.01% and 2.16 minutes improvement in VO2max (25%). -5,58). In the control group, it was observed that lower percentages increased due to regular training. Results: According to the findings, we can recommend to trainers and athletes to perform SKA in addition to bicycle training before starting the racing season. It may recommend performing SCA twice a week to maintain respiratory functions and muscle strength developed during the four-week training season.