Deniz Hakimiyeti Teorisi çerçevesinde XVI. yüzyıl Osmanlı deniz gücünün analizi
Analysis of 16th century ottoman sea power within the framework of Sea Power Theory
- Tez No: 577518
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Deniz Hakimiyeti, Deniz Gücü, Deniz Gücü Araçları, Osmanlı İmparatorluğu, Deniz Savaşları ve Deniz Seferleri, Sea Domination, Sea Power, Sea Power Vehicles, Ottoman Empire, Naval Wars and Sea Expeditions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmamızda Deniz Hakimiyeti Teorisi Çerçevesinde, XVI. Yüzyıl Osmanlı Deniz Gücü'nü, Akdeniz ve Hint Deniz Yolları özelinde analizi edecektir. Bu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun deniz gücü alanında Deniz Hakimiyeti Teorisi'nin temel varsayımlarına uygun bir şekilde hareket edilip edilmediği konusu üzerine değerlendirmelerde bulunulacaktır. XVI. Yüzyıl Osmanlı Deniz Gücünü analiz edilir iken, Deniz Hakimiyeti Teorisi'nin temel varsayımlarından ve uygulama alanlarından yararlanılacaktır. Çünkü doğası itibari ile bu teori XX. yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı bu teoriyi oluşturan deniz gücü araçları, değişim ve dönüşüme uğramışlardır. Dolayısıyla teorinin temel varsayımlarını ve uygulama alanlarını XVI. yüzyıl deniz koşullarına uygun bir şekilde analiz etmeye çalışılacaktır. Bu çalışmanın ana konusu, XVI. yüzyılda Akdeniz ve Hint Okyanusu'nda gerçekleşen Osmanlı deniz savaşlarının Deniz Hakimiyeti Teorisi çerçevesinde analizi olacaktır. Bu çerçevede ilk bölümde deniz hakimiyetinin kavramsallaşma süreci ve XVI. yüzyıl dünya deniz gücü analiz edilecektir. İkinci bölümde ise Deniz Hakimiyeti Teorisi çerçevesinde XVI. yüzyıl Osmanlı deniz gücü detaylı bir şekilde analizi yapılacaktır. Bu analiz yapılır iken birinci bölümde ele alınan Deniz Hakimiyeti Teorisi çerçevesinde deniz gücü ve unsurları açısından değerlendirilecektir. Böylece XVI. yüzyıl Osmanlı deniz gücünün Deniz Hakimiyeti Teorisi çerçevesinde başarılı bir deniz gücü olup olmadığı analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, within the framework of the Theory of Sea Domination, XVI. The century will analyze the Ottoman Sea Power in terms of Mediterranean and Indian Sea Ways. This century, the Ottoman Empire in the field of sea power of the Theory of Sea Domination in accordance with the basic assumptions of the action will be made on the subject of assessments will be made. While the Ottoman Power of the XVI. Century will be analyzed, the fundamental assumptions and application areas of the Theory of Sea Domination will be utilized. Because the nature of this theory XX. century. Therefore, the sea power tools that make up this theory have been changed and transformed. Therefore, the basic assumptions of the theory and application areas XVI. century will be tried to analyze in accordance with sea conditions. The main subject of this study will be the analysis of the Ottoman naval battles in the Mediterranean and Indian Ocean in the XVI century, within the framework of the Theory of Sea Domination. In this context, the concept of the first chapter of the concept of sea domination and XVI. century will be analyzed in the world sea power. In the second part, in the framework of the Theory of Sea Domination XVI. century Ottoman naval power will be analyzed in detail. The main topic of this study is XVI. the analysis of the Ottoman naval battles in the Mediterranean and Indian Ocean in the 19th century will be analyzed within the framework of the Theory of Sea Domination. In this context, the concept of the first chapter of the concept of sea domination and XVI. century will be analyzed in the world sea power. In the second part, in the framework of the Theory of Sea Domination XVI. century Ottoman Sea Power will be analyzed in detail.