Aktif çamur yöntemi ile evsel atıksu arıtımında reakör dizaynı için bir grafik yöntem geliştirilmesi
  1. Tez No: 57811
  2. Yazar: SALİM SERKAN NAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ötröfikasyon, Hacim Abakları, Çamur Yaşı, Aktif Çamur Yöntemi, Çıkış Suyu Konsantrasyonu, Çamur Konsantrasyonu, Kirlilik Yükü, Atıksuların Niteliği, Atıksuların Niceliği, Aktif Çamur Havuzu, Kinetik İfadeler ve Parametreler. VIII, Eutrophication, volume charts, sludge-age, effluent concentration, sludge concentration, pollution degree, quality and quantity of wastewater, activated sludge system, kinetic expressions and parameters IX
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET Bilindiği gibi bütün atıksular deniz, göl, akarsu gibi yüzeysel su kaynaklarına dökülmektedir. Atıksuların bu yerlere hiçbir arıtıma tabi tutulmadan verilmesi ise çevre sağlığı açısından bir takım zararlar oluşturmaktadır. Bu zararların başında kötü koku ve görünüş, içme sularının kirlenmesi, balıkların ve diğer su canlılarının ölümü, ötröfikasyon ve kirli sulardan bulaşan salgın hastalıklar gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, evsel atıksuların aktif çamur yöntemi ile arıtımında kullanılacak reaktörlerin hacimlerini verecek abaklann hazırlanmasıdır. Bu abaklar yardımı ile farklı çamur yaşlan, farklı çıkış suyu konsantrasyonları, farklı çamur konsantrasyonları ve farklı kirlilik yükleri için reaktör hacimleri kolayca bulunmaktadır. İşte bu amaçla bu çalışmada Nm= 1000000-7000000 ve Nm=50000-3 00000 kişilik yerleşimler için ayrı ayrı reaktör hacimlerini veren abaklar elde edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümde aktif çamur yönteminin teorisi üzerinde durulmuş, konu ile ilgili çalışmalar, parametreler ve kinetik ifadeler verilmiştir. İkinci bölümde, K.T.Ü. ve çevresi için teorik ve deneysel olarak yapılan çalışmalarla hastane ve kampüsten gelen atıksuların nitelik ve nicelikleri incelenmiş, sonuçlar tablo ve grafiklerle karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Deneysel çalışmalarla elde edilen sonuçlar doğrultusunda kampüse ait bir aktif çamur havuzu boyutlandırılması yapılmıştır. Teorik ve deneysel çalışmalar arasındaki farkların irdelenmesi ise üçüncü bölümde verilmiştir. Yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar ise dördüncü bölümde ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar, K.T.Ü. ve çevresinde teorik olarak kullanılabilecek miktarın altında su kullanıldığını, oluşan atıksuların kirlilik konsantrasyonunun ise evsel atıksularda olması beklenen konsantrasyondan az olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DEVELOPMENT OF A GRAPHICAL METHOD FOR REACTOR DESIGN TO TREAT WASTEWATERS WITH ACTIVATED SLUDGE SYSTEM Disposal of wastewaters into water resources has applied worldwide. Disposal of wastewaters of into water resources without any treatment causes harmful effects for environmental health. This kind of disposal may cause many problems like, drinking water pollution, odour, sea creature death, cutrophication, and contagious discuses. The purpose of this study is the development of charts to be used for determining reactor volumes, which used for treating wastewaters. With these charts reactor volumes in relation with sludge age effluent, concentration, sludge concentration, and pollution loads can be easily found. Charts were developed scperately for the places populated with 1000000-7000000 and 50000-300000 pcaple. In the first chapter the theory of activated sludge with related parameters and kinetic expressions were given. In the second chapter characteristics and flowrates of wastewaters of The Black Sea Technical University Campus and Hospital found from experimental studies and related theoretical considerations were given with the related charts and tables. An activated sludge system was designed for the treatment of wastewaters of the Campus, using the data obtained from these experimental studies. In the third chapter differences between theoretic and experimental studies were discussed. Results and proposals were given in the forth chapter. Results drawn from this study showed that both pollution loads and rate of wastewaters were lower than expected.