Türkiye'de uygulanan dış kaynaklı sosyal ormancılık projelerinin mevcut durumu ve sonuçları
- Tez No: 57812
 - Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KAPUCU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Toplum Ormancılığı, Sosyal Ormancılık, Katılımcı Yaklaşım. VI, Community Forestry, Social Forestry, Participatory Approach. VII
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Ormancılığın çözmek zorunda olduğu en önemli problem kırsal yoksulluk ve çevre tahribatının önüne geçi lebi 1 mesi di r. Bu ise, halkın ormancılık etkinliklerinin yararl anı cilan, Ormancıların onların bu gayretlerin] desteklemesi yi e mümkündür. Bu amaçla birçok Proje ve Programlar düzenlenmiş ve uygulamaya konulmuştur. Çoğunluğunun faaliyete geçirilmesi de son yıllara rastlar. Sorunları çözmeye çalışan bu projeler ; Agroforestry, Toplum Ormancılığı, Sosyal Ormancılık ve Katılımcı Ormancılık gibi yeni kavramları da beraberinde getirmiştir. Devlet orman alanlarındaki tahribat ve bozulmanın büyüklüğünü göz önüne alan Türk Hükümeti, özellikle 1986 yılından bu yana bazı Toplum Ormancılığı Projelerini Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'nün kontrolü altında ülke çapında uygulamaya koymuştur.. Bu çalışmada Türkiye'de uygulanan özellikle iki önemli Toplum Ormancılığı Projesi incelenmiş ve oldukça dikkat çekici sonuçlara ulaşılmıştır: -Toplum Ormancılığının en önemli organı olan Katılımcı Yaklaşım, gerek uygulayıcılar gerekse halk tarafından tam olarak benimsenmemiş, -Katılımcı Entegre Doğal Kaynak Yönetimi etkinlikleri, kadastro-mülkiyet problemleri nedeniyle yeterince uygulamaya konulamamış, - Bunun sonucu olarak da uygulamaya konan faaliyetler çoğunlukla gelir artırıcı etkinliklerle sınırlı kalmıştır. Bu çalışmanın ışığı altında iki önemli çözüm noktası vurgulanmak istenmektedir. Birincisi, kırsal halkın, karar ve davranışlarını kolaylıkla kavrayabileceği ve kabul edebileceği nitelikte iyi eğitilmiş ormancılara, ikinci olarak ise, Orman Kanunları 'nda yeni düzenlemelere acil ihtiyaç olduğudur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Implementing Foreign Financed Social Forestry Projets in Turkey and Their Evaluation A major challenge for forestry is to contribute significantly to solving the problems of the environmental degredation and rural poverty. This reauires that people are made full agent beneficiaries of forestry activities and that the foresters participate in their efforts. Many programmes and projects designed to encourage and support such activities are now in existence. Most are very recent. Some of them are called Agroforestry, Community Forestry, Social Forestry and Participatory Forestry. In view of the extent and magnitute of degradation of State Forest, The Turkish Government has implemented some Community Forestry Projects under control of Ministry of Forestry and The General Directories of Forestry across the country. In this context, especially two Community Forestry Projects has been evoluated and gained some significantly important results: - Participatory Approach and its importance, as the most valuable component of the Community Forestry has not been fulfilled by the carrying out staff and also the rural people. - Some implemented activities were mostly directed to income generation ef fords. -Participatory integrated Natural Research Management was not succesfull because of the Land Registry problems. In the light of this work, I would like to emphasize two main solution points: Firstly, we need to well-educated staff whose decisions and behaviors are comprehensible and easy acceptable by rural people. Secondly, immediate need for new regulations on Forestry Legislation.