Cemal Fayiz ve ''Anâkîdü'l-Beşer' adlı öykü koleksiyonu
Cemal Fayiz's life and the story collection of 'Anakidü'l-Beşer'
- Tez No: 578191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cemal Fayiz, Kısa Öykü, Katar'da Kısa Öykü, Jamal Fayez, The Short Story, Short Story In Qatar
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
1950'li yıllardan başlayıp günümüze kadar uzanan zaman diliminde modern Arap öykücülüğü gözle görülür bir gelişim sürecine girmiştir. Bunda 1 Eylül 1971'de bağımsızlığını ilan eden Katar'ın da aralarında bulunduğu Körfez ülkelerinin XX. yy'nin son otuz yılında bağımsızlıklarına kavuşmalarının etkisi büyüktür. Çeşitli dergilerde yayımlanan öykülerle Katar'da altmışlı yılların sonlarında ortaya çıkan kısa öykünün geldiği son noktayı görmek için modern kısa öykü yazarlarından Cemal Fayiz örneğiyle bu çalışmayı ele aldık. Bu tezimizin konusunu Cemal Fayiz'in hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve“'Anâkîdü'l-beşer”adlı eserinin tahlili oluşturmaktadır. Yazarın eserlerindeki ana temalar; sevgi, özlem, vefa ve doğruluk gibi hasletlerdir. Geleneksel ve modern yaşamı konu edinen öyküleri yoğunluktadır. Sevgi ve umut üzerine oluşturduğu öykülerinin yanı sıra tarih, ruh-madde çatışması gibi konuları ele aldığı eserleri de mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Modern Arab storytelling has indeed been a remarkable development since 1950s. In this regard, the independence of the Gulf countries, including Qatar which declared independence on 1 September 1971, and the effect of their independence in the last thirty years of the 20th century is really significant. In order to see the final point of the short story that emerged in the late sixties in Qatar with the stories published in various magazines, we discussed this study with the example of modern short story writer Cemal Fayiz. The subject of this thesis is the life of Cemal Fayiz, his works, his literary, personality and the analysis of his work“'Anâkîdü'l-beşer”. The main themes in the author's works are: love, longing, loyalty and righteousness. His stories focus on traditional and modern life. In addition to his stories on love and hope, he has also published works on topics such as history, conflict of spirit and matter.