İki boyutlu kenarlardan üç boyutlu yüzeylerin algılanması
Perception of 3-D surfaces from 2-D contours
  1. Tez No: 57824
  2. Yazar: FATİH ÜÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIFAT YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Shape From Contour, Symmetry Analysis, Zero Gaussian Curvature Surfaces VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Tek görüntü içindeki iki boyutlu kenarlardan üç boyutlu cisimlerin oluşturulması, bilgisayarlı görme sistemlerinde önemli bir problemdir. Bu çalışmada, daha önce geliştirilen yöntemlerin bir kısmı özetlenip kritik bir analiz yapılmış ve bu yöntemlerle elde edilen sonuçlarla geliştirilen yöntemin sonuçları karşılaştırılmıştır. Değişik nesneler için, paralel ve çarpık simetri olarak bilinen iki çeşit simetri, yüzey şekli hakkında önemli bilgiler verir. Bu çalışmada, simetrilerden çıkarılan sonuçlara sınırlamalar getirilmiş ve bu sınırlamaları kullanarak üç boyutlu görüntünün nasıl oluşturulacağı gösterilmiştir. Sıfır Gauss eğriliği (ZGC) yüzeyleri ayrıntılı olarak incelenmiş ve elde edilen sonuçların değişik ZGC yüzeyler için yüzey yönlendirmede nasıl kullanıldığı açıklanmıştır. Anahtar Kelimeler : Kenardan Şekil, Simetri Analizi, Sıfır Gauss Eğriliği Yüzeyleri
Özet (Çeviri)
SUMMARY PERCEPTION OF 3-D SURFACES FROM 2-D CONTOURS Inference of 3-D shape from 2-D contours in a single image is an important problem in machine vision. In this study, classes of techniques proposed in the past were surveyed and a critical analysis was provided and the comparision of the results of this study with the results of the previous studies was done. Two kind of symmetries in figures, which are known as paralel and skew symmetries, give significant information about surface shape for a variety of objects. In this study, the constraints imposed by these symmetries were derived and using these constraints to infer 3-D shape was shown. The zero Gaussian curvature (ZGC) was discussed in depth and for various ZGC surfaces, the results on the recovery of surface orientation were shown.