Hatay'da yerel medya / basın reflekslerine etnisite bağlamında eleştirel bakış
A critical take on the local press / media reflexes of Hatay province in terms of ethnicity
  1. Tez No: 578304
  2. Yazar: TÜLAY ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Gazeteler, Yerel Medya/Basın, Hatay, Antakya, Etnisite, Eleştirel Kuram/Yaklaşımlar, Local Newspapers, Local Media, Hatay, Antioch-on-the-Orontes, Ethnicity, Critical Theory/Approach
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Hatay ili tarih boyunca sayısız medeniyetlere beşik olmuş ve özellikle Antakya ve İskenderun ilçeleriyle, ticari boyutuyla, sosyo politik anlamda varlığını her zaman anımsatmış bir yapı olarak çok etnili, çok dinli ve çok kültürlü özelliği ile araştırmacıların yoğun ilgisini çekmiştir. Bu çalışma Hatay İli'nin sırasıyla“İskenderun Sancağı”,“Bağımsız Hatay Devleti”ve“Hatay İli”olma süreçlerinde yerel basının özellikle de yerel gazetelerin ekonomik ve politik anlamda multi-etnili bir yapı içinde dönüşümlerini ve devinimlerini eleştirel kuramlar çerçevesinde arşivsel, yazın (literatür) taraması, yüz yüze ve derinlemesine görüşme, içerik çözümleme yöntemleri ile“etnisite bağlamında”eleştirel/değişimci yaklaşım ile irdelemektedir. Bu çalışma ile, Albert Camus'nun 1944 yılında belirttiği gibi basın, hükümetin ve paranın gücüne bağımlı olmadığı zaman özgürdür söyleminin yerelde Hatay boyutundaki yansımaları irdelenmeye çalışılmıştır.“Cumhuriyet”tarihinde jeopolitik bir öneme haiz olduğundan özellikle Hatay İli, bünyesinde çok sayıda yerel gazete çıkartan illerden biri olarak bu araştırmaya konu olmuştur.
Özet (Çeviri)
As the cradle of numerous civilizations and as a socio-political entity which has left its mark on history with its multi-ethnic, multi-religious, and multicultural constitution, as well as its commercial aspect, the Province of Hatay, and in particular the districts of Antakya and İskenderun, has always been the centre of attention for researchers. This study investigates the transformation and progression of the local press, and especially the local newspapers, within an economically and politically multi-ethnic structure that has witnessed the evolution of Hatay through the stages of Sanjak of Alexandretta (İskenderun), the Hatay State, and finally the Province of Hatay of Turkish Republic. The study is conducted within a critical theory perspective, incorporating a literature review, face-to-face and in-depth interviews, content analysis and critical theoretical approaches. Following the statement made by Albert Camus in 1944, which declared that the press is free when it is not dependent on the power of state and money, the reflection of this approach on the local context of Hatay has been investigated. Especially due to its geopolitical importance for the history of Turkish Republic, the Province of Hatay is significant as a province with many local newspapers.