Arazi toplulaştırması projelerine arzi bilgi sisteminin kurulması
  1. Tez No: 57840
  2. Yazar: SEDAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL BANGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırması, GIS ( Geographical Information Systems), LIS ( Land Information Systems), Digital Mapping, Databases, Veri Tabanları, Coğrafi Bilgi Sistemleri. vn, Land Consolidation, GIS ( Geographical Information Systems), LIS (Land Information Systems), Digital Mapping, Databases. vm
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bilgiyi kullanma çağında, bilgisayarsız bir yaşam artık neredeyse düşünülmemektedir. Ülkemizde, haritacılık çalışmalarında bilgisayar, genellikle sayısal harita yapımı ve jeodezik problemlerin çözümü için kullanılmaktadır. Oysa, gelişmiş coğrafi bilgi sistemi yazılımları kullanılarak; sayısal harita yapımının yanısıra, gerek haritacılık, gerekse haritacılıkla ilgili diğer meslek gruplarının da kullanımına sunulacak çok amaçlı bir bilgi sistemi kurulabilir. Bu çalışmada, haritacılıkla ilgili hemen hemen bütün çalışmaların yapıldığı arazi toplulaştırma projeleri için örnek bir arazi bilgi sistemi kurulmuştur. Kurulan bilgi sistemi ile, toplulaştırmayla ilgili her türlü konumsal analiz ve sorgulama ve projeyle ilgili hesaplar otomatik olarak yapılabilmektedir. Çalışmada, ilk olarak sistemin kurulması için gerekli olan teorik bilgilere değinilmiş, daha sonra da örnek bir bilgi sistemi kurulmuş ve çeşidi analiz örnekleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Building of Land Information System for Land Consolidation Projects In the age of using information, a life without computers isn't considered anymore. In our country, on surveying engineering works, computers are usually used to produce digital maps and to solve the geodetical problems. Where as, by using GIS softwares, a multipurposed information system can be built to be presented in the use of surveying engineering and other occupation groups interested in surveying and mapping. In this study, a sample information system had been built for land consolidation projects, which consisted of almost all the works of surveying. With the created information system, spatial analysis and queries can be performed, furthermore the calculations for application projects can be computed automatically. Firstly, the theoretical knowledges, which are necessary to build a land information system, has been discussed. Later, some analysis and query examples have been applied on the system.