Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin psikopolitiği: Tarihsel öteki-biz algısı
Psycho-political of Turkey-European relations: Historical other-we perception
- Tez No: 578438
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL KANTARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupalılık, öteki algısı, Turkey, Europeanness, the other perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Avrupa kültürü ve değerleri, Türkiye'nin üyeliği söz konusu olduğunda üyeliğe muhalif tarafların sığındığı argümanlardır. Avrupalılık kimliği çatısı altında toplanan kültür; Antik Yunan felsefesi, Hristiyanlık ve Romalılıkla beslenmiştir. Politik psikoloji çalışmalarını temellendiren“öteki”algısının üst kimlikle şekillenmesini seçilmiş travmalar ve seçilmiş zaferlerin nesilden nesile aktarılarak etkilediği kabul edilmiştir. Dünya imparatorluğu yarışında olan Osmanlı –Bizans devletlerinin coğrafi ve kültürel mirasçısı olan Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerinin seçilmiş travmaları ve zaferleri siyasi, dini liderlerin söylemlerinde görülmektedir. Bu travmalar ve zaferler grupların toplum olarak yas sürdüğü veya gurur duyduğu olayların yansımalarıdır.“Bizlik”duygusunun paylaşıldığı Avrupa'da Türk-İslam senteziyle fetih hareketi gerçekleştiren Doğu medeniyeti kabul edilen Osmanlı, büyük düşman“öteki”olarak Avrupalıların zihin ikizinde yer etmiştir. Merak edilen Doğu, seyyahlarca, elçilerce kaleme alınmış ve kendi insanlarına“öteki”nin nasıl olduğu anı olarak paylaşılmıştır. Bu çerçevede Batı dünyasının yüzlerce yıl diplomatik, ticari, siyasi ilişkilerini sürdürdüğü aynı zamanda bazen düşman bazen müttefik olduğu Türkleri nasıl algıladığı seyahatnamelerde işlenmiş ve çalışmada bu algının seyahatnamelerde nasıl betimlendiği incelenmiştir. Günümüzde Avrupa'da yükselen aşırı sağın toplum üzerindeki etkisi, işlenen zihin ikizleriyle yer ederken siyasi söylemlerin etkisiyle de canlanmaktadır. Nüfusunun çoğu Müslüman olan Türkiye'nin entegre olup olamayacağı sorusu üye ülkeler tarafından sıkça irdelenmektedir. Türkiye'nin AB'ye girip girmeyeceği ihtilafı devam ederken güncel söylemlerde hala“öteki”olarak görülmesinde tarihsel düşman etkisi çalışmanın içeriğini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
European culture and values are the arguments that parties in opposition to membership took refuge when it comes to Turkey's membership. The culture gathered within the framework of the identity of Europe is fed by Ancient Greek philosophy, Christianity and Romans. It has been accepted that“the other”perception, which grounded the work of political psychology, was shaped by the upper identity, and was transferred from generation to generation by selected traumas and elected victories. It is seen in the discourse of religious, political leaders. selected traumas and selected triumphs of The European Union and Turkey - who are geography and cultural heir of the Ottoman Empire and the Byzantine states entered race -relations. These traumas and victories are the reflections of groups in which the groups live or are proud of as a society. The Ottoman Empire, accepted as the Eastern civilization which carried out the conquest movement with the Turkish-Islamic synthesis in Europe, where the sense of“self”was shared, was placed in the minds of Europeans as the great enemy“other”. Curious Eastern was written by ambassadors and voyagers and are shared as memories to own people how the other is. In this context, it is treated how he perceives Turks, whose Western world has maintained diplomatic, commercial and political relations for hundreds of years, and sometimes the enemy is sometimes allied, in travelogues and is analyzed in this study. Nowadays, the impact of the rising right in Europe on the society is enlivened by the influence of the political discourses while it is involved with the mind twins. The question can not be integrated predominantly Muslim member Turkey, which is frequently discussed by member countries. While the conflicts that have entered Turkey in the EU, the historical enemy effect to be seen as the other in the current discourse has formed the content of the study.