Edirne ili merkez ilçeye bağlı köylerden ayçiçeği ekim alanının en geniş olduğu ilk 3 köyde, kayıtlı çiftçilerin tarım ilacı kullanımı konusundaki bilgi ve tutumları
The knowledge and attidudes of the farmers about agricultural pesticides in the three biggest sunflower farming villages in Edirne province
  1. Tez No: 578819
  2. Yazar: HALENUR DENKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP EKUKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım ilaçları, bilgi, tutum, pestisit, ayçiçeği, Agrochemicals, information, attitudes, pesticides, sunflower
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırmanın amacı; Edirne İli Merkez ilçeye bağlı köylerden ayçiçeği ekim alanının en geniş olduğu ilk 3 köyde, kayıtlı çiftçilerin tarım ilacı kullanımı konusundaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesidir. Araştırma, Edirne İli Merkez ilçeye bağlı köyler arasında ayçiçeği ekim alanının en geniş olduğu ilk 3 köy olan Hacıumur, Kemalköy ve Musabeyli köylerinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 185 çiftçinin tamamıyla yüz yüze görüşme / anket uygulaması ile verilerin toplanması biçiminde yapılmıştır. Çiftçilerin tarım ilacı kullanımı konusundaki bilgi ve tutumlarının araştırıldığı kesitsel tipte bir araştırma olup veri toplamak amacıyla, araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanan 50 soruluk anket formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma grubunun tamamı erkektir. Yaş ortalaması 49.6±10.1 yıl olan katılımcıların % 96'sı pestisit kullanıcısı olup % 14.8'i bir veya birden fazla kronik hastalığa sahiptir. Çiftçilerin yarıdan fazlası ilaç türü ve doz seçimini bayilere danışmaktadır. Araştırma grubunun % 32'sinin ilaç uygulama belgesi olup, % 71'i ilacını reçete ile almamakta, % 91'i ise yasal sorumluluklarını bilmemektedir. Çiftçilerin % 78'i akut bir zehirlenme durumunda nereyi arayacağını bilmemekte, % 64'ü de tarım ilaçlarıyla ilgili bilgisinin yeterli olmadığını belirtmektedir. İlaçlamada aktif çalışan bireylerin; düzenli olarak eğitilmeleri, bilgi eksikliklerinin giderilmesi, yasal sorumluluklarından haberdar edilmeleri ve alanda denetimlerin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Research goal; to evaluate the knowledge and attitudes about the pesticide usage of the registered farmers in 3 villages, which have the largest sunflower fields, around the Edirne Province. The research has been conducted face to face through questionnaires with 185 farmers, who are registered to the Farmer Registration System, in the villages connected to the municipality of Edirne. These 3 villages, Hacıumur, Kemalköy and Musabeyli, have the largest sunflower fields. It is a cross-section research in which farmers' knowledge and attitudes on the use of pesticides is investigated, and in order to collect data, a questionnaire made of 50 questions has been prepared by the researcher using the literature. Statistical analysis of the data was evaluated using the SPSS program. The entire research group is male. 96% of respondents with an average age of 49.6 ± 10.1 years are pesticide users, and 14.8% have one or more chronic diseases. More than half of the farmers consult distributors about the pesticide type and dosage. 32% of the research group has a pesticide applicator certificate, 71% do not acquire pesticides with a prescription, 91% do not know its legal responsibilities. 78% of farmers do not know where to call in case of an acute intoxication/poisoning, and 64% indicate that their knowledge of agricultural pesticides is not sufficient. Individuals actively working with pesticides; They need to be regularly trained, to eliminate information deficiencies and to be notified of their legal responsibilities and to increase the supervision in the field.