Çörek otu (Nigella sativa) küspesinin tekstil boyar madde biyosorpsiyonunda kullanılabilirliğinin araştırılması
The reearch of the usage of the pulp of black seed (nigella sativa) in the biosorption of the textile colorant area
  1. Tez No: 578902
  2. Yazar: ŞEYDA ÜSTEK CENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA KAPTANOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biosorpsiyon, Çörek Otu (Nigella Sativa), Metilen mavisi, Malahit yeşili, Biosorption, Black Seed(Nigella Sativa), Methylene Blue, Malahit Green
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Doğada bulunan ancak hızla artan endüstriyel faaliyetler sonucu su, toprak, hava ortamındaki miktarları her geçen gün artan boyar madde toksik etkileri ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle önem arz etmektedir. Doğal sulak alanlarda kontrolsüz endüstriyel atıkların sonucu olarak karşımıza çıkan tekstil boyaları yalnızca su kütlesinde değil, sulak alanların yapısında birikebilir. Bulundukları ortamlarda birikebilen tekstil boyaları, canlı yaşamı için toksik etkiler gösterebilmektedir. Metilen mavisi (Cı6Hı8ClN3S.3H2O) (3,7-bis(dimetilamino)-fenazotiyonyum klorür) ve Malahit yeşili (C23H25ClN2 ) 4-[(4-dimetilaminofenil)fenil-metil]- N,Ndimetilanilin tekstil sektöründe boyar madde ve redoks indikatörü olarak yaygın bir şekilde kullanıldığından, atık sularda metilen mavisine ve malahit yeşiline rastlanmaktadır. Adsorpsiyon çalışmaları, çörekotu ile yapılmıştır. Metilen mavisinin fizikokimyasal özelliklerinden biri olan pH=5.34'deki ve Malahit yeşilinin fizikokimyasal özelliklerinden biri olan pH=5.60'daki adsorpsiyon mekanizması üzerinde değişen boyar madde konsantrasyonlarının ve sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Böylelikle pH 5.34'de metilen mavisi ve pH 5.60'damalahit yeşili ile çörek otu küspesi arasında farklı adsorpsiyon davranışları olduğu gözlemlenmiştir. Adsorpsiyon çalışmaları, çörekotu ile yapılmıştır. Metilen mavisinin fizikokimyasal özelliklerinden biri olan pH=5.34'deki ve Malahit yeşilinin fizikokimyasal özelliklerinden biri olan pH=5.60'daki adsorpsiyon mekanizması üzerinde değişen boyar madde konsantrasyonlarının ve sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Böylelikle pH 5.34'de metilen mavisi ve pH 5.60'da malahit yeşili ile çörek otu küspesi arasında farklı adsorpsiyon davranışları olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The colorant that exist in nature but the amount of which rises in water, soil and air dy by day as a result of the industrial activities has importance both its toxical effects and the harm they give to the nature. The textile colorant which we face in the natural watery areas as a result of uncontrolled agriculture, can pile up not only in the body of water but also in the structure of watery areas. The textile colorants that can pileup where they are, can show toxical effects on living creatures. As the methylene blue (C16H18ClN35,3H2O), (3,7 bis(dimentilonin fenazotiyonyum chlorure) and Malahit green (C23H25ClN2), 4[(4-dimentilaminofenil) fenil-mentil]-N-N dimentilanilin are commonly used in the textile area as colorant element and redox indicator it can be seen methylene blue in the waste water . The Studies of adsorbation are Made With Black Seed (Nigella Sativa). It is searched the effects of the colorant element concentratoin and temperature on the absorbtion mechanism one of the Physicochemical features of methylene blue pH=5.34 and pH=5.60 which is one of the Physicochemical features of malahit green. In this way, it has ben Observed that there are different adsorbation behaviours between the pH=5.34 methylene blue and pH=5.60 malahit green.