Üç boyutlu yazıcıların eğitimde kullanımı: Öğrenciler üzerine bir uygulama
Usage of three-dimensional printers in education: An application on students
- Tez No: 578934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BAKIRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, teknoloji deneyimi, teknoloji eğitimi, teknoloji algısı, teknoloji tutumu, The technology of three dimensional printing, technological experimentation, technology training, perception on technology, attitude on technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde ürün prototipleme ve baskı hizmetlerindeki hız ve maliyet unsurunu en verimli gerçekleştirmede kullanılacak teknoloji sistemlerinden birisi üç boyutlu yazıcılardır. Üç boyutlu yazıcılar, birçok farklı malzemeyi kullanarak üç boyutlu modeli katmanlarına ayırır, böylece tasarlanan bir modeli katman katman işleyerek gerçek bir model olarak ortaya çıkarır. Bu yöntemin tüm sektörler içinde yapılabilecek prototipler için uygulanması mümkündür. Üç boyutlu yazıcı teknolojisinin özellikle FeTeMM'de kullanılması, öğrencilerin uygulama ve gözlem yapmasına imkan verir. Bu yolla öğrencilerin hem hayal güçlerinin hem de yaratıcılıklarının gelişmesi mümkün olur. Bu araştırma, üç boyutlu yazıcı teknolojisini anahtarlık tasarımı ve baskısıyla ilk defa deneyimleyecek olan ortaokul ve lise öğrencilerinin bu teknolojiye yönelik algı, tutum ve davranışlarının ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Saha araştırması; İzmit Belediyesi Üç Boyutlu Yazıcı ve Tasarım Merkezi'nde ortaokul ve lise öğrencileri ile 2018 Ocak-Haziran ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Geleneksel anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Anket çalışmasına 600 kişi katılmıştır. Fakat öğrenci gruplarının gelişi güzel ve yanlış cevapları doğrultusunda 125 adet anket değerlendirme dışı bırakılmıştır. Tüm değerlendirmeler sonucunda çalışma 475 katılımcı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrenciler, üç boyutlu yazıcı teknolojisini ilginç ve heyecan verici bulduğunu, bu eğitimi sıkıcı bulmadıklarını belirtmiştir. Ayrıca öğrencilerin bu eğitimi yeniden almak istediklerine ilişkin ifadelere katılım düzeyinin yüksek olması, eğitime yönelik olumlu bir tutuma sahip olduklarının bir göstergesidir. Öğrencilerin üç boyutlu yazıcı algılarının eğitim öncesinde düşük olması, eğitim süreci sonunda kısmen yükselmesi, uygulama sonunda tamamen yükselmesi, bu teknolojiye ilişkin algılarının eğitim ve uygulamayla değiştiğini göstermektedir. Ayrıca araştırma kapsamında, ortaokul ve lise eğitim düzeyindeki öğrencilerin, demografik özelliklerine göre üç boyutlu yazıcı teknolojisine karşı niyetinin, tutumunun, gözleminin, eğitim öncesi, eğitim süreci sonu ve uygulama sonrası algılarının farklılık gösterip göstermediği ortaya konmuştur. Analiz bulgularına göre tutum ve eğitim öncesi algısı, öğrencilerin yaş, eğitim ve sınıf düzeyi açısından farklılaştığı, eğitim süreci sonrası algısının ise yaş ve eğitim düzeyi açısından farklılaştığı görülmektedir. Araştırma kapsamında öğrencilerin eğitime geldiği gün ve saatin; üç boyutlu yazıcı teknolojisi tutumuna, niyetine, eğitim öncesi, eğitim süreci sonu ve uygulama sonrası algısı üzerindeki etkisinin, öğrencilerin ürün tasarımı ve baskı sırasında gözlemlediklerinin; üç boyutlu yazıcı teknolojisi niyet ve tutumu üzerindeki etkisinin son olarakda öğrencilerin üç boyutlu yazıcı teknolojisi eğitim sonrası algısının; üç boyutlu yazıcı teknolojisi niyeti üzerindeki etkisinin analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz bulgularına göre; eğitime gelinen gün yalnızca, eğitim süreci sonrası öğrenci algısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahiptir. Eğitime katılınan saat aralığının ise, öğrencilerin üç boyutlu yazıcı teknolojisine ilişkin niyeti ve tutumu üzerinde istatistiksel anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today three dimensional printers are one of the technological system for implementing product prototyping and printing services efficiently in time and cost. By processing a various types of materials three dimensional printers layer the three dimensional model thus it creates a genuine model by processing the model layer by layer. This method is appropriate for applying on all prototypes at every sectors. Especially, the use of the technology on STEM educational (training) zone enables the students to practice and observe thus it contributes to their visions and creativeness. This study has been carried out in order to find out the behavious, attitudes, approaches of the secondary school and high school students towards the three dimensional technology for the first time by designing and printing a key holder. The field research was carried out with secondary school and high school students at Three Dimensional Printing And Designing Center Of İzmit Municipality between January and June, 2018. The data was a collected by a conventional survey technique. 600 students participated in the survey, but 125 questionnaire was excluded from the research for the reason of irrelevant and incorrect returns of the students. The complete survey was carried out with 475 participants. For the survey the students showed on interesting and inspring approach to the technology not boring. Also the expressions that the students tend to participate in the training over again indicate that the students have a positive attitude towards the training course. After the training course and the applications it shows that the students' approach towards the technology that was low pre-training, partly high while the post-training and in a very promising rate post-applicaton has changed significantly. The extent of the research also try to point out whether the intentions, attitudes and observations of the students, their perceptions pre-training, post-training and post-application differs by their demographic characteristics or not. According to the analysis results the approaches and the attitudes towards the technology pre-training differs by age, rating of education and the level of grades and post-training it differs by age and ratings of education. In the research on analysis was carried out in order to reveal the effects of the day and the time the students participated in the training and the effects of the day and the time on their attitudes toward the three dimensional printing technology pre-training, post-training and after the printing process, and effects on their attitudes towards designing the product and observations during the process and the post-training approaches of the students. According to analysis result, the day of the training has only a statistical impact on the post-training students approaches. Also the actualy time of training has a statistical impact on the students attitudes and intentiontions on the three dimensional printing technology.