Sezgisel sosyoloji : Bergson'dan Deleuze'e yeni bir sosyal bilimler pratiği
Intuitive sociology : A new social sciences practice from Bergson to Deleuze
  1. Tez No: 579084
  2. Yazar: EMRAH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR ENDER KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sezgi, Sezgisel Sosyoloji, Ritim, Ritimanaliz, Pragmatiz, Süre, Yatay-geçişlilik, Bergson, Deleuze, Ali Akay, Intuition, Intuitive Sociology, Rhytm, Rhytmanalysis, Pragmatism, Duration, Transversality, Bergson, Deleuze, Ali Akay
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında, Ali Akay'ın kavramsallaştırdığı“Sezgisel Sosyoloji”nin ne olduğunu, icrasının nasıl gerçekleştiğini, klasik sosyoloji disiplininden yöntemsel olarak ne yönlerden fark'lılaştığını soruşturmak ve bu Fark'ı geliştirmek istedik.“Sezgisel Sosyoloji”bir metodoloji sorunudur. Bir yandan klasik sosyolojinin bileşenlerini, bu bileşenlerin icrasını, şeylerle kurmuş olduğu ilişkiyi, ön kabullerini, sınırlılıklarını sorunsallaştırmakta, diğer yandan ise ana akımdan ayrılarak, sosyoloji disiplini içerisinde bir kaçış çizgisi çizmekte, bizleri başka bir sosyal bilimler pratiğine doğru çağırmaktadır. Bakışını heterojenliklere, ilişkisellik alanlarının içerisine kaydırır, oraya yerleşir, alandaki aktörlerin dünyasının içine girerek onlarla ilişkilenir, içeride hareket eder,“göçebe sosyoloji”nin icrasını orada gerçekleştirir. Bilim yaptığını iddia eden aşkın bilimsel bir“özne”ve bir“nesne”olarak analiz edilmeyi bekleyen toplumsaldan oluşan geleneksel sosyolojik ikiliği reddeder. Homojen bir toplumun varlığına inanmamaktadır. Panoramik, dışarıdan bir bakışla yapılan sosyolojik çalışmalara, analizlere inanmamaktadır. Heterojenliklere yönelerek tekillikleri yakalamayı istemektedir. Çalışmamızda Bergson'un sezgi kavramsallaştırmasıyla“Sezgisel Sosyoloji”arasındaki rabıtaları göstermeye çalıştık. Felix Guattari'nin transversal kavramsallaştırmasından hareketle Transversal Dünyalar'ı, Henri Lefebvre'nin Ritimanaliz olarak adlandırdığı metodolojiyi, William James'in Pragmatizm'ini, Gaston Bachelard'ın süre fenomenlerini“Sezgisel Sosyoloji”bağlamında inceleyerek bu sosyoloji pratiğini nasıl gerçekleştirebileceğimize yönelik bir takım taslaklar oluşturduk.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, our objective is to investigate what“intuitive sociology”conceptualized by Ali Akay is, how it is performed, in what sense it differs from the classical sociology discipline methodically and to develop this difference.“Intuitive sociology”is a problem of methodology. On the one hand, intuitive sociology elaborates components of classical sociology, performance of these components, relationship established with the things, its pre-acceptances and limitations and on the other hand draws a line of flight in the discipline of sociology by distinguishing itself from the main theoretical path and calls us towards another social science practice. It shifts its view into heterogeneity, inside the areas of associativity, locates there, engaged in the world of actors in the field by acting internally and moving inside, and carries out the fulfillment of“nomadic sociology”therein. It rejects the traditional sociological duality formed the social expecting to be amalused as a transcendental scientific“subject”and“object”. It does not believe in the existence of a homogeneous society.Intuitive sociology does not believe in sociological studies, analyses made with a panoramic, external views. It seeks to capture singularities in the direction of heterogeneities. In our study, we tried to demonstrate the understanding between Bergson's conceptualization of intuition and“intuitive sociology”. Based on the transversal conceptualization of Felix Guattari we examine Transversal Worlds, the methodology that Henri Lefebvre called Rhythmanalysis, Pragmatism of William James, time phenomena of Gaston Bachelard withint he context of“İntuitive Sociology”and we have created a number of drafts about how we can perform this sociology practice.