Alkol redüksiyonlu bakır matı sırları
Alcohol reduction of copper matte glazes
- Tez No: 579371
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Alkol, Bakır mat sırlar, Pişirim, Raku, Alcohol, Copper matte glazes, Firing, Raku
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Alkol redüksiyonlu bakır matı sırları uzun süre deneyim, uğraş ve sabır gerektiren bir pişirim tekniğidir. Ekip çalışması gerektiren bu teknik artistik sırlar kategorisinde yer almaktadır. Sır uygulama, doğru pişirim sıcaklığı ve redüksiyon süresi önemli noktalardandır. Bünyesinde bulunan yüksek oranlı bakır bileşikleri redüksiyon sırasında alkol ile etkileşime girerek başarılı renk tonları elde edilmektedir. Bu araştırmada alkol redüksiyonlu bakır matı sır deneyimlenerek, uygulamalar yapılmıştır. Üç bölümden oluşan bu araştırmada; birinci bölümde kısaca seramik, alkol redüksiyonlu bakır matı sır uygulaması ve seramikte uygulanan pişirim çeşitleriyle ilgili bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde bakır matı sırları, bakır matı sır pişirimini kullanarak seramik üreten seramik sanatçıları, bakır matı sırlarda kullanılan hammadde ve oksitler, bakır matı sırlarının hazırlanmasında kullanılan malzemeler, sır hazırlama ve sırlama yöntemleri, pişirimde kullanılan fırınlar ve pişirim teknikleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde de denemeler, tablolar ve uygulamalar verilmiştir. Sonuç bölümünde ise uygulamalar incelenerek, olumlu ve olumsuz sonuçlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The alcohol reduction of copper matte glaze is a firing technique that requires a long time experience, struggle and patience. This technique belongs in artistic glazes category which requires teamwork. Application of glaze, accurate firing temperature and length of reduction time are the important points. The contents of high rated copper compounds interact with alcohol while reducing, which creates successful color tones. In this research, alcohol reduction of copper matte glazes are practiced and experienced. This research, consists of three main chapters; in the first chapter, brief information about ceramic, raku and alcohol reduction of copper matte glaze applications presented. The second chapter contains applied firing techniques, summary, history and implementations of ceramic, copper matte glazes, the artists who are using the copper matte glaze firing process, raw materials and oxides used in copper matte glazes, tools and assets in copper matte glaze preparation, methods used in glaze preparation and application techniques, kilns used in firing and firing techniques and these are explained. In the third chapter, charts and consequent productions are presented. In the conclusion; those shown consequent products are examined, then positive and negative results are reviewed.